Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE8 - Percheziţii la medici din Constanţa. Mihaela Vrînceanu, director adjunct la CJAS, este urmărită penal! (galerie foto+video)

ro

21 Sep, 2015 06:49 10184 Marime text


La această oră sunt în curs de desfăşurare 50 de descinderi la medici de familie şi farmacişti din Bucureşti şi în mai multe, relatează România TV.


Percheziţii au loc în judeţele Constanţa, Brăila, Vrancea,  Bucureşti.

Anchetatorii cercetează o fraudă cu reţete falsificate care au adus un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.

Ştire in curs de actualizare.

UPDATE8, 15.55:

 Mihaela Vrînceanu, director adjunct la CJAS a fost scoasă de mascați din sediul Casei de Asigurări de Sănătate. 
 

UPDATE7, ora 11.30:


Dragoş Poteleanu, directorul Casei Judeţene de Sănătate Constanţa a declarat că procurorii de la DIICOT au venit cu un mandat de percheziţie, li s-a pus la dispoziţie birourile pe care au dorit să le veriifice. "Aşteptăm şi noi comunicatul sau rezultatele pe care vor dori dânşii să ni le comunice", a declarat Poteleanu. În momentul da faţă, el are cunoştinţă de numai două persoane angajate ale instituţiei care sunt vizate de DIICOT, adică dr. Mihaela Vrînceanu, medic şef, şi un inspector de control, Niculescu Cozeti. Mihaela Vrînceanu a sosit la CJAS însoţită de lucrătorii DIICOT, iar Niculescu Cozeti se află în concediu. Din punct de vedere administrativ, în cazul în care persoanele respective vor fi puse sub urmărire penală, Dragoş Poteleanu spune că se poate lua măsura suspendării din funcţie pe perioada cercetării penale. 

UPDATE, 6, ora 10.40:

Primele nume de medici, asistente şi farmacişti cercetaţi la această oră sunt: dr. Elena Dumea, Nicolescu Cozeti - şef Serviciu CJAS, dr. Eugenia Muja, Vrînceanu Mihaela - director adjunct în cadrul CJAS Constanţa, dr. Mihaela Irina Mătărîngă, Dragu Alina Gabriela - asistentă şi Andreea Baciu - farmacist, Mia Maria Bănăţeanu - asistent şef Nefrologie.

UPDATE 5, Ora 10.18:

Din informaţiile noastre, în sarcina Mihaelei Vrînceanu, în calitate de director adjunct din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, se reţine:

@ constituirea unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1,3 C.p., constând în aceea că:


- în cursul anului 2014 a aderat la gruparea infracţională constituită de Sgîrcitu Liliana Valentina şi Sgîrcitu Titi, în scopul comiterii de infracţiuni
@ abuz în serviciu în formă continuată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 297 alin.1,2 Cod Penal rap. art. 132 din Legea nr. 78/2000, cu aplicare art. 35 alin 1 Cod Penal, constând în aceea că:


- În perioada noiembrie - decembrie 2014 a urgentat la solicitarea expresă a numitei Boboc Mirela aprobarea a două dosare pentru eliberarea gratuită a unor medicamente pentru pacienţi ce sufereau de boli cronice înscrişi în Programul Naţional de Sănătate şi anume în data de 14.11.2014 pentru pacientul "Stelică", dosarul fiind depus prin intermediul numitului Titică Marius, respectiv în data de 5.12.2014 pentru un alt pacient, creând astfel o situaţie de inferioritate pe temei de boală cronică necontagioasă pentru restul pacienţilor incluşi în program.
- în perioada octombrie 2014 - martie 2015, aceasta a direcţionat pacienţi înscrişi în Programul Naţional de Sănătate către farmacia SC Ahmeya Pharm SRL administrată de Sgîrcitu Liliana pentru a le fi eliberate medicamentele prescrise pe reţetele gratuite, cauzând astfel o pagubă de natură patrimonială celorlalte farmacii din judeţ, prin îngrădirea dreptului pacienţilor de a-şi alege singurri farmacia de unde să îşi procure medicamentele. 

În total sunt urmărire penal 25 de persoane. Opt sunt din Constanţa şi restul din Brăila, Bucureşti, Focşani

UPDATE4, ora 9.49:

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Secţia de Nefrologie se fac percheziţii vizată fiind asistenta şefă Maria Bănăţeanu.
La Constanţa, oamenii legii au descins pe bulevardul Tomis nr.


293, pe strada Căpitan Dobrilă Eugeniu 20, la medicul primar dr. Eugenia Muja, la dr. Mihaela Mătărîngă, neuropsihiatru şi la Secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean, acolo unde îşi desfăşoară activitatea asistenta Maria Bănăţeanu, cunoscută ca "Mia". La uşa cabinetului asistentei Mia sunt doi jandarmi.

Medicul Mihnea Avram, directorul medical, a declarat că percheziţiile nu au legătură cu Spitalul Judeţean: “Cel mai probabil, cu activitatea medicilor din afara unităţii spitaliceşti”.

Până în acest moment, dr. Mihnea spune că nu le-au fost oferite amănunte din partea organelor de cercetare în legătură cu ancheta aflată în desfăşurare.

La Spitalul Județean Constanța se efectuează percheziții și în vestiare.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au în vizor farmaciști și medici acuzați că ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Potrivit DIICOT, este vizată o grupare infracțională, ai cărei membri au săvârșit infracțiunile de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă, trafic de influență, cumpărare de influență, dare și de mită și șantaj.

Oficial de la DIICOT:

La data de 21.09.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat un numar de 59 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Brăila, Constanţa şi Vrancea în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, camătă,trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi de mită şi şantaj.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011, pe raza judeţului Brăila, s-a constituit un grup infracţional organizat format din reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii aparţinând unei societăţi comerciale precum şi medici de familie sau medici specialişti care au decontat în mod fraudulos sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

În fapt, s-a reţinut că începând cu anul 2009, liderul grupării (în prezent încarcerat în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, fără legătură cu faptele cercetate în prezenta cauză) a înfiinţat o societate comercială al cărei administrator este soţia sa. Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numiţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind de 9.000.000 lei.

De asemenea, în cauză au rezultat indicii rezonabile că administratorul societăţii a dezvoltat şi pe raza judeţului Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale societăţii comerciale (deschise începând cu data de 12.04.2013), beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor, cât şi a unor medici şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.

S-a stabilit că noul palier infracţional cu interese în decontarea de reţete fictive era coordonat pe raza judeţului Constanţa de către un alt membru al grupului care, sub stricta îndrumare a administratorului societăţii, a desfăşurat activităţi concertate de „atragere la colaborare” atât a unor medici care să le asigure reţetele fictive, cât şi a unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care să le faciliteze şi să accelereze procesul de decontare a acestor prescripţii.

De asemenea, probele administrate în cauză au reliefat conivenţa dintre reprezentanta/angajaţi ai societăţii comerciale şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, le-au furnizat informaţii cu privire la data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii, intervenind totodată în favoarea societăţii, pentru a evita orice răspundere contravenţională.

Totodată, a rezultat faptul că angajaţi ai aceleiaşi instituţii au coordonat, în fapt, activitatea unor societăţi comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informaţiile obţinute în virtutea funcţiei în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societăţile astfel coordonate, inclusiv prin acţiuni de folosire abuzivă a funcţiei.

În plus, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că decontările obţinute de către societatea comercială în baza prescripţiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, în Platforma informatică din asigurările de sănătate, de date informatice nereale (date conţinute de reţeta fictivă), în scopul obţinerii de beneficii materiale, cu consecinţa prejudicierii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Conex faptelor cercetate în prezenta cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie, în scopul obţinerii transferului liderului grupării, în Penitenciarul Focşani.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Roman de Informaţii.
Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 

UPDATE3, ora 9.10:

Percheziţii sunt şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa.
 

UPDATE2, ora 8.40:


La această oră, oamenii legii sunt pe Aleea Hortensiei nr. 12, bloc C4, scara B. Suspecții ar fi întocmit şi decontat prescripții medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile. Se pare că sunt în desfăşurare circa 60 de percheziţii. Se pare că 25 de persoane vor fi aduse la audieri, printre ei aflându-se și medici.

Cei de la DIICOT spun că percheziţiile sunt effectuate de procurori de la structura centrală şi ofiţeri de poliţie ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.

Conform anchetatorilor, este vizată o grupare formată din 25 de membri - reprezentanți si ‎angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști. Aceștia sunt suspectați că în perioada 2011-2015 au decontat fraudulos sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocînd un prejudiciu de nouă milioane de lei.

Anchetatorii mai spun că membrii rețelei au întocmit și decontat prescripții medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preț de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate aceștia au eliberat prescripții medicale pe numele unor copii cu handicap psihic, majoritatea aflați în plasament.

Membriii grupării sunt acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă,trafic de influență, cumpărare de influență, dare și de mită și șantaj.

 

UPDATE1, ora 7.55:

Din primele informaţii, percheziţiie la Constanţa au loc pe bulevardul Tomis nr. 293, pe strada Căpitan Dobrilă Eugeniu 20 la Bănăţeanu Maria, asistent şef la secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean Constanţa, la medic primar. Dr. Muja Eugenia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa şi la dr. Mihaela Mătărîngă, neuropsihiatru.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii