Virusul Zika, un pericol pentru România?
Virusul Zika, un pericol pentru România?Virusul, care are numele unei păduri din Uganda, ţară în care a fost reperat pentru prima oară, în 1947, se transmite prin muşcătura ţânţarului tigru (Aedes aegypti). De precizat că nu există nici tratament, nici vaccin în acest moment pentru virusul ZIKA. De ce? Explicaţia este simplă: acest virus nu s-a manifestat până acum la scară mare. Cei infectaţi cu virusul Zika luptă practic singuri cu boală.
În cazul femeilor însărcinate, virusul este însă foarte periculos. Virusul poate fi transmis fetusului şi poate antrena malformaţii congenitale precum microcefalia, sau chiar moartea. În majoritate a cazurilor (70 – 80%) infecţia trece neobservată. Când apar, simptomele sunt de tip gripal (febra, dureri de cap) şi erupţii cutanate. Zika se poate manifestă şi prin conjunctivită sau prin durere în spatele ochilor, precum şi prin edem pe mâini sau pe picioare. Potrivit organizaţiei americane pentru supravegherea şi prevenţia bolilor CDC, până acum nu a fost anunţat niciun deces cauzat de virusul Zika. Totuşi, au fost depistate două tipuri de complicaţii grave: complicaţii neurologice şi malformaţii la fetuşii copiilor bolnave.
Complicaţii neurologice precum sindromul Guillain-Barré, boală auto-imună care se traduce printr-o slăbiciune sau paralizie progresivă a membrelor, au fost descrise în Brazilia şi în Polinezia franceză.
Un post de radio a citat, în această dimineaţă, un cercetător care susţine că ţânţarul tigru a ajuns cu siguranţă în România şi că i-ar prii condiţiile din sudul ţării. Nu există însă o confirmare oficială cu privire la apariţia acestui ţânţar. Nu ştim dacă acest cercetător a văzut personal o astfel de insectă şi dacă a fost studiată în laborator. Este drept că un bucureştean susţinea anul trecut, prin septembrie, că a găsit un astfel de ţanţar, însă nici atunci nu a existat o confirmare oficială.
Specialiştii din cadrul Societăţii Române de Microbiologie au susţinut până acum că virusul Zika nu prezintă o problema pentru ţara noastră.
„Nu există niciun motiv să credem că se va transmite infecţia în Europa. Infecţia în sine este banală, nu produce sechele, dar s-a observat o corelaţie statistică între prezenţa infecţiei şi apariţia cazurilor de microencefalie. Urmează să se stabilească dacă există într-adevăr o corelaţie între virusul ZIKA şi această boală”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Totuşi, se ştie că mulţi români preferă vacanţele în ţări aflate sub ameninţarea virusului Zika. În acest context, Societatea Română de Microbiologie are câteva recomandări.
Informaţii privind modul de protejare de virusul Zika sunt disponibile pe site-ul OMS şi pe cel al Centrul de Control al bolilor din SUA.„Dacă zonele turistice sunt cu astfel de probleme, atunci în timpul zilei sau a nopţii, dacă sunt cazaţi în adăposturi improvizate, trebuie să fie protejaţi de plase”, spune Rafila.
Apariţia tantarului tigru în sudul Europei face perfect posibilă apariţia de cazuri Zika pe bătrânul continent, în special în Franţa, în perioada mai – noiembrie, subliniază ministerul francez al Sănătăţii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp