Ziua Dobrogei sărbătorită la Tulcea. Ce evenimente au fost organizate de autorități cu această ocazie
Ziua Dobrogei sărbătorită la Tulcea. Ce evenimente au fost organizate de autorități cu această ocazieActivităţile, organizate de Consiliul Judeţean în colaborare cu Primăria Municipiului Tulcea şi Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, au debutat cu o depunere de coroane la Monumentul Independenţei, în prezenţa autorităţilor locale civile şi militare ale judeţului Tulcea, prilej cu care preşedintele Horia Teodorescu a declarat:
„Aici, în fața Monumentului Independenței, avem onoarea de a sărbători, împreună, o zi cu o semnificație deosebită pentru tulceni, pentru dobrogeni, pentru românii de pretutindeni: este ziua în care Dobrogea a revenit la Patria Mamă. Acest ceremonial este un simbol al respectului pe care comunitatea tulceană îl poartă celor care și-au riscat viețile, care și-au lăsat acasă familii, prieteni pentru a intra în luptă, pentru a aduce Dobrogea acolo unde, spiritual, a fost dintotdeauna: alături de România. Au trecut 139 de ani de când s-a dat citire Proclamației către Dobrogeni și Înaltului Ordin de zi către armată. „Locuitori de orice naţionalitate şi religiune! Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân şi a lui Ştefan cel Mare, de astăzi face parte din România. Astăzi noi, dobrogenii, suntem în zi de mare sărbătoare. Astăzi este ziua în care, mai mult decât oricând, trebuie să ne înclinăm cu respect în faţa strămoşilor noştri, privind, în acelaşi timp, cu încredere în viitorul frumoasei noastre Dobroge. Închei transmițându-le tuturor celor care locuiesc pe acest colţ de pământ binecuvântat un călduros „La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, tulceni!”.
Manifestările dedicate Zilei Dobrogei au continuat, la Muzeul de Istorie și Arheologie din municipiu, cu vernisarea expoziției „De la independență la Marea Unire. Marile bătălii” precum și cu lansarea volumului „Amintiri…”, semnată de contraamiralul Iacob Bălan. Cele două evenimente au fost organizate de Consiliul Județean și ONG „Celisea” în parteneriat cu ICEM Tulcea, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București și Asociația Națională a Veteranilor de Război Tulcea.
Partea a doua a manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei a fost găzduită de Sala Polivalentă, unde a avut loc spectacolul „Ziua Dobrogei”. În cadrul acestei manifestări, care s-a bucurat de o largă participare, inclusiv de cea a parlamentarilor tulceni, au evoluat Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, cunoscutele interprete de muzică populară Nicoleta Voica, Sava Negrean Brudașcu și Angelica Flutur precum și apreciatul artist Dinu Iancu Sălăjanu. Au mai evoluat Grupul Instrumental „Țara Silvaniei” precum și grupurile corale „Magia Deltei” și „Cantus Libera”.
În debutul spectacolului omagial, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a ţinut să sublinieze importanţa momentului 14 noiembrie 1878:
„Bună seara și bine ați venit la acest eveniment, organizat de Consiliul Județean Tulcea, care marchează împlinirea a 139 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă. Este vorba despre spectacolul „Ziua Dobrogei“, oferit de Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“. Astăzi, în fața publicului tulcean vă vor oferi momente artistice de neuitat Dinu Iancu Sălăjanu, Grupul Instrumental „Țara Silvanei“, Nicoleta Voica, Sava Negrean Brudașcu, Angelica Flutur, Grupurile Corale „Magia Deltei“ și „Cantus Libera”, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“, Ansamblul Folcloric „Dorulețul“. Mulțumesc, pe această cale, colaboratorilor noștri, reprezentanții Ansambului „Baladele Deltei“ și, în special, maestrului Ștefan Coman, cel care asigură coregrafia acestui eveniment, dar și lui Aurelian Croitoru, care asigură conducerea muzicală a spectacolului de astăzi. Este o zi cu o semnificație deosebită în special pentru noi, dobrogenii: este momentul când Dobrogea a devenit definitiv parte din Ţara Românească, reîntregind, astfel, România de astăzi. Este un moment în care trebuie să ne amintim cu respect de eroii neamului nostru pentru jertfa şi credinţa lor într-o viaţă mai bună în graniţele istorice ale poporului român. Dar este și un moment în care trebuie să sărbătorim, să ne sărbătorim pe noi, dobrogenii, și zona din care facem parte: frumoasa Dobroge. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!”
Ziua de 14 noiembrie a devenit, din anul 2015, sărbătoare naţională, fiind instituită ca „Ziua Dobrogei” prin Legea 230/2015.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp