Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creţişoara, o plantă recomandată femeilor

ro

05 Aug, 2014 17:36 3502 Marime text
Creţişoara, o plantă perenă, de la care, în scop terapeutic, se folosesc părţile aeriene, conţine taninuri, flavonoide, saponine, rezine, fitosteroli, acid palmitic, stearic şi salicilic, substanţe amare, uleiuri eterice şi săruri minerale. Creţişoara are efect astringent, antiinflamator, antihemoragic, cicatrizant şi este folosită ca mijloc diuretic şi cardiotonic în febra pricinuită de leziuni şi abcese.
 
În urma unei extracţii dentare, este indicat ceaiul de creţişoară. După mai multe clătiri ale gurii, rana se închide în decursul unei zile. Aplicată extern, sub formă de comprese, creţişoara vindecă răni, înţepături, tăieturi. În cazul atrofiei musculare, dar şi a altor boli musculare, se recomandă consumul a patru ceşti cu ceai de creţişoară însoţit de masarea locurilor afectate cu tinctură de traista-ciobanului (planta mărunţită se lasă zece zile în rachiu de secară, la soare).
 
Această plantă medicinală, extrem de valoroasă, se foloseşte şi în scleroza multiplă, afecţiuni gastrice şi intestinale, enterite, diaree, spasme stomacale şi balonări, steatoză hepatică, ocluzie intestinală, hemoragii interne, hemoroizi, insomnie, astenie, oboseală şi epilepsie. De asemenea, contribuie la uşurarea durerilor şi a spasmelor la nivelul organelor genitale, la păstrarea sarcinii la femeile predispuse spre avorturi spontane, la întărirea fetusului şi a uterului, la uşurarea naşterii, dar şi la vindecarea leziunilor provocate la naştere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii