Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:08 14 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Importanţa aminoacizilor esenţiali

ro

05 Oct, 2014 09:49 2260 Marime text
Aminoacizii sunt substanţe organice pe baza cărora, în urma reacţiilor metabolice, se construiesc şi se degradează proteinele. Dintre cei 20 de aminoacizi, opt trebuie furnizaţi prin alimentaţie, ceilalţi 12 putând fi produşi de organism chiar daca ei nu au fost prezenţi în alimentaţie. Cei opt aminoacizi (lizina, valina, metionina, treonina, triptofanul, fenilalanina, leucina şi izileucina), care nu pot fi sintetizaţi, se numesc esenţiali sau indispensabili şi, în consecinţă, nu trebuie să lipsească din alimentaţie. 
 
Insuficienţa de lizină în dietă are drept consecinţe dereglarea circulaţiei sanguine, micşorarea numărului de eritrocite în sânge şi conţinutul de hemoglobină. De asemenea, provoacă oboseală muşchilor, dereglări în calcificarea oaselor, cefalee, vertijuri, greaţă, vomă şi anemie. Deficienţa de valină în alimentaţie provoacă scăderea consumului de hrană şi dereglări de coordonare. Metionina are rolul de a normaliza metabolismul lipidelor şi al fosfolipidelor în ficat şi se recomandă în profilaxia şi tratarea aterosclerozei. Metionina este necesară în funcţionarea glandelor suprarenale şi în sinteza adrenalinei.
 
Insuficienţa de treonină duce la micşorarea masei corpului şi la încetinirea creşterii. Triptofanul este aminoacidul care participă la sinteza albuminei şi globulinei, la menţinerea echilibrului azotat, la sinteza proteinelor serice şi a hemoglobinei. Fenilalanina contribuie la normalizarea funcţiei glandei tiroide şi a celor suprarenale. Leucina participă la normalizarea bilanţului de azot, a metabolismului proteic şi glucidic, iar izoleucina intră în componenţă proteinelor organismului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii