Năutul, un aliment mai puţin cunoscut în România
Năutul, un aliment mai puţin cunoscut în România
20 Jun, 2014 10:46
ZIUA de Constanta
1645
Marime text
Năutul, un aliment extrem de gustos, este mai puţin cunoscut în România, în schimb, la nivel mondial, se numără printre cele mai populare legume.
Năutul are un conţinut bogat în proteine, din acest motiv, poate înlocui cu succes carnea. De asemenea, năutul, pe lângă proteine, conţine fibre, substanţe minerale, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu şi fier, complexul de vitamine B, carbohidraţi şi antioxidanţi. Boabele de năut se pot consuma ca atare sau în salate. Cel mai cunoscut preparat din năut este humusul, piureul de năut prăjit.
Năutul îmbunătăţeşte digestia, previne anemia şi tratează formele mai uşoare ale acesteia, combate paraziţii intestinali. Consumul de năut ajută la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge şi a secreţiei de insulină, la reducerea colesterolului şi a nivelului de trigliceride, prevenind bolile de inimă.
Totodată, năutul are în compoziţia sa fibre insolubile, extrem de benefice în controlul poftei de mâncare, producând rapid senzaţia de saturaţie. Aceste fibre se umflă în prezenţa apei şi curăţă intestinele, fără să fie absorbite de acestea.
Sărac în grăsimi şi bogat în fibre, năutul este un aliment excelent pentru persoanele care vor să-şi ţină sub control greutatea.
Năutul are un conţinut bogat în proteine, din acest motiv, poate înlocui cu succes carnea. De asemenea, năutul, pe lângă proteine, conţine fibre, substanţe minerale, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu şi fier, complexul de vitamine B, carbohidraţi şi antioxidanţi. Boabele de năut se pot consuma ca atare sau în salate. Cel mai cunoscut preparat din năut este humusul, piureul de năut prăjit.
Năutul îmbunătăţeşte digestia, previne anemia şi tratează formele mai uşoare ale acesteia, combate paraziţii intestinali. Consumul de năut ajută la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge şi a secreţiei de insulină, la reducerea colesterolului şi a nivelului de trigliceride, prevenind bolile de inimă.
Totodată, năutul are în compoziţia sa fibre insolubile, extrem de benefice în controlul poftei de mâncare, producând rapid senzaţia de saturaţie. Aceste fibre se umflă în prezenţa apei şi curăţă intestinele, fără să fie absorbite de acestea.
Sărac în grăsimi şi bogat în fibre, năutul este un aliment excelent pentru persoanele care vor să-şi ţină sub control greutatea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii