Sănătate Rolul fibrelor alimentare
Sănătate: Rolul fibrelor alimentare
18 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
947
Marime text
Fibrele, nutrienţi importanţi care se găsesc în alimentele de origine vegetală, au un rol esenţial în buna funcţionare a sistemului digestiv şi implicit a întregului organism. O cantitate corespunzătoare de fibre contribuie la menţinerea stării de saţietate şi a unei greutăţi corporale optime. Plantele conţin fibre compuse dintr-o parte insolubilă, ce reglează peristaltismul intestinal şi curăţă colonul în profunzime, dar şi o parte solubilă, care se amestecă cu apă şi îmbunătăţeşte metabolismul grăsimilor.
Odată ajunse în organism prin alimente, fibrele sunt amestecate cu apă şi sucuri digestive, cresc în volum, şi, ajungând în stomac, determină senzaţia de saţietate. Acestea nu sunt digerate de către organism, astfel că sunt eliminate foarte repede prin intestinul gros. Consumul de fibre normalizează glicemia şi tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare şi a dezvoltării cancerului de colon.
Fibrele alimentare se găsesc în pâine şi paste din grâu integral, în fructe, legume, seminţe şi leguminoase. Necesarul zilnic de fibre pentru a obţine rezultate pozitive asupra sănătăţii şi o greutate optimă este de 35 de grame de fibre (solubile şi insolubile), în fiecare zi, însă acestea ar trebui să fie luate cu o cantitate adecvată de lichide, până la un litru şi jumătate pe zi.
Odată ajunse în organism prin alimente, fibrele sunt amestecate cu apă şi sucuri digestive, cresc în volum, şi, ajungând în stomac, determină senzaţia de saţietate. Acestea nu sunt digerate de către organism, astfel că sunt eliminate foarte repede prin intestinul gros. Consumul de fibre normalizează glicemia şi tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare şi a dezvoltării cancerului de colon.
Fibrele alimentare se găsesc în pâine şi paste din grâu integral, în fructe, legume, seminţe şi leguminoase. Necesarul zilnic de fibre pentru a obţine rezultate pozitive asupra sănătăţii şi o greutate optimă este de 35 de grame de fibre (solubile şi insolubile), în fiecare zi, însă acestea ar trebui să fie luate cu o cantitate adecvată de lichide, până la un litru şi jumătate pe zi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii