Rolul iodului în organism
Rolul iodului în organism
06 Jun, 2014 17:36
ZIUA de Constanta
2261
Marime text
Iodul joacă un rol important în sintetizarea hormonilor tiroidieni, care ajută desfăşurarea procesului de creştere, şi este esenţial pentru funcţionarea corectă a glandei tiroide. Organismul uman conţine 30-40 mg de iod, dintre care 10 mg sunt depozitate în tiroidă.
Iodul este antitoxic, antiaterosclerotic şi hipotensor. În perioada sarcinii, deficitul de iod este un factor care trebuie evitat, deoarece această problemă se poate răsfrânge asupra sănătăţii mentale şi fizice a copilului. La adulţi, lipsa iodului afectează sistemul imunitar, schimbă activitatea sistemului cardiovascular şi a căilor respiratorii. În schimb, la copii apar deficienţe în formarea sistemului nervos şi osos.
Cantitatea de iod recomandată, pentru o persoană adultă, este de 150 mcg pe zi. Cea mai mare concentraţie de iod se află în sarea iodată, peştele oceanic, algele marine, în nuci, spanac, struguri, mere, cartofi, soia, sfeclă roşie şi ceapă.
Varza crudă, consumată în exces, duce către un deficit de iod, deoarece anumite substanţe din varză împiedică absorbţia iodului în organism. Afecţiunile care pot apărea din cauza lipsei de iod sunt guşa endemică şi hipotiroidismul. De asemenea, pot apărea şi deteriorări ale funcţiilor cerebrale.
Iodul este antitoxic, antiaterosclerotic şi hipotensor. În perioada sarcinii, deficitul de iod este un factor care trebuie evitat, deoarece această problemă se poate răsfrânge asupra sănătăţii mentale şi fizice a copilului. La adulţi, lipsa iodului afectează sistemul imunitar, schimbă activitatea sistemului cardiovascular şi a căilor respiratorii. În schimb, la copii apar deficienţe în formarea sistemului nervos şi osos.
Cantitatea de iod recomandată, pentru o persoană adultă, este de 150 mcg pe zi. Cea mai mare concentraţie de iod se află în sarea iodată, peştele oceanic, algele marine, în nuci, spanac, struguri, mere, cartofi, soia, sfeclă roşie şi ceapă.
Varza crudă, consumată în exces, duce către un deficit de iod, deoarece anumite substanţe din varză împiedică absorbţia iodului în organism. Afecţiunile care pot apărea din cauza lipsei de iod sunt guşa endemică şi hipotiroidismul. De asemenea, pot apărea şi deteriorări ale funcţiilor cerebrale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii