Sănătate Albirea prematură a părului - cauze şi remedii
Sănătate: Albirea prematură a părului - cauze şi remedii
29 Jun, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
4044
Marime text
Albirea prematură a părului reprezintă o problemă observată din ce în ce mai des şi care se datorează unei scăderi rapide a nivelului de melanină. Când rădăcinile părului nu mai produc această substanţă, firul îşi pierde culoarea pe toată lungimea, devenind cenuşiu sau alb.
Printre cauzele albirii părului se numără stresul şi stările de tensiune, alimentaţia neadecvată şi factorii genetici. Folosirea uscătorului de păr, vopsitul, întinderea cu placa şi tratamentele prea dese contribuie la degradarea şi albirea firului de păr. De asemenea, spălatul des al părului reprezintă o altă cauză a albirii, deoarece chimicalele conţinute de şampon deteriorează părul şi îl fac vulnerabil la albire.
Deficienţele de vitamina B12, de zinc şi de cupru din organism conduc la grizonarea părului, indiferent de vârstă. În cazul în care albirea prematură a părului este de natură genetică, este destul de greu ca acest proces să fie oprit. Persoanele care suferă de hipertiroidie sunt predispuse la albirea părului, dar şi cele care au vitiligo, o boală a sistemului imunitar ce afectează pielea şi distruge melanocitele.
Albirea prematură a părului poate fi prevenită prin evitarea stresului şi prin practicarea unui mod de viaţă echilibrat şi sănătos. Printre alimentele care împiedică albirea părului se numără cele bogate în fibre, minerale şi vitaminele A şi B, precum banane, roşii, ficat, legume verzi, iaurt, ouă, stridii şi alimentele bogate în iod, cum ar fi morcovii şi peştele.
Printre cauzele albirii părului se numără stresul şi stările de tensiune, alimentaţia neadecvată şi factorii genetici. Folosirea uscătorului de păr, vopsitul, întinderea cu placa şi tratamentele prea dese contribuie la degradarea şi albirea firului de păr. De asemenea, spălatul des al părului reprezintă o altă cauză a albirii, deoarece chimicalele conţinute de şampon deteriorează părul şi îl fac vulnerabil la albire.
Deficienţele de vitamina B12, de zinc şi de cupru din organism conduc la grizonarea părului, indiferent de vârstă. În cazul în care albirea prematură a părului este de natură genetică, este destul de greu ca acest proces să fie oprit. Persoanele care suferă de hipertiroidie sunt predispuse la albirea părului, dar şi cele care au vitiligo, o boală a sistemului imunitar ce afectează pielea şi distruge melanocitele.
Albirea prematură a părului poate fi prevenită prin evitarea stresului şi prin practicarea unui mod de viaţă echilibrat şi sănătos. Printre alimentele care împiedică albirea părului se numără cele bogate în fibre, minerale şi vitaminele A şi B, precum banane, roşii, ficat, legume verzi, iaurt, ouă, stridii şi alimentele bogate în iod, cum ar fi morcovii şi peştele.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii