Sănătate Alimente benefice pentru sănătatea ochilor
Sănătate: Alimente benefice pentru sănătatea ochilor
27 Aug, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2585
Marime text
Printre antioxidanţii care asigură sănătatea ochilor se numără carotenoizii, vitaminele C, E şi cele din complexul B, zincul şi acizii graşi Omega-3. Toate aceste substanţe au rolul de a proteja celulele sănătoase ale ochiului şi de a atenua impactul razelor ultraviolete ale soarelui.
Beta-carotenul este o sursă primară de provitamina A, cele mai importante surse fiind morcovii, ardeiul gras, varza, salata verde, varza Kale, spanacul, cartofii dulci, caisele, pepenele roşu, gălbenuşul de ou şi produsele lactate. Luteina şi zeaxantina fac parte tot din categoria carotenoizilor şi au rolul de a scădea riscul apariţiei unor afecţiuni cronice, respectiv degenerescenţele maculare şi cataracta. Aceste două substanţe se găsesc în legumele verzi, precum spanacul, ştevia, varza, rucola, broccoli şi dovlecelul.
Vitamina E, prezentă în migdale, cereale, nuci şi seminţele de floarea soarelui, contribuie la funcţionarea sistemului imunitar şi la atenuarea riscului de a dezvolta afecţiuni ale ochilor.
Gălbenuşul de ou, leguminoasele, nucile, seminţele de in şi de dovleac conţin zinc, mineral care menţine sănătatea celulelor şi le ajută să se regenereze. Zincul este necesar activării enzimei care transformă retinolul în retinaldehidă, o proteină indispensabilă absorbţiei luminii şi adaptării ochiului la lumina nocturnă.
Beta-carotenul este o sursă primară de provitamina A, cele mai importante surse fiind morcovii, ardeiul gras, varza, salata verde, varza Kale, spanacul, cartofii dulci, caisele, pepenele roşu, gălbenuşul de ou şi produsele lactate. Luteina şi zeaxantina fac parte tot din categoria carotenoizilor şi au rolul de a scădea riscul apariţiei unor afecţiuni cronice, respectiv degenerescenţele maculare şi cataracta. Aceste două substanţe se găsesc în legumele verzi, precum spanacul, ştevia, varza, rucola, broccoli şi dovlecelul.
Vitamina E, prezentă în migdale, cereale, nuci şi seminţele de floarea soarelui, contribuie la funcţionarea sistemului imunitar şi la atenuarea riscului de a dezvolta afecţiuni ale ochilor.
Gălbenuşul de ou, leguminoasele, nucile, seminţele de in şi de dovleac conţin zinc, mineral care menţine sănătatea celulelor şi le ajută să se regenereze. Zincul este necesar activării enzimei care transformă retinolul în retinaldehidă, o proteină indispensabilă absorbţiei luminii şi adaptării ochiului la lumina nocturnă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii