Sănătate Alimente pentru oase sănătoase
Sănătate: Alimente pentru oase sănătoase
22 Oct, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2236
Marime text

Osul este un ţesut supus în permanenţă modificărilor. Oasele, formate la interior dintr-un ţesut osos, colagen şi săruri minerale de calciu, îşi măresc densitatea până la vârsta de 30 de ani, însă, odată cu înaintarea în vârstă, masa osoasă începe să se piardă, ca urmare a dietei, dezechilibrelor hormonale sau lipsei activităţii fizice. Din aceste motive, în structura osoasă internă încep să apară lacune care scad rezistenţa osului. Printre cele mai importante boli care afectează oasele se numără osteoporoza, caracterizată prin faptul că oasele devin fragile, forma lor se modifică grav, în timp ce ţesutul osos se tasează sau se fracturează spontan.
Calciul este un mineral extrem de important pentru metabolismul oaselor şi pentru întărirea acestora. Sărurile minerale osoase au în conţinutul lor 99% din calciul total din organism, necesarul zilnic de calciu fiind de 1.500 mg. Printre alimentele bogate în calciu se numără cerealele, laptele, iaurtul, brânza, napii, broccoli, spanacul, somonul şi sardinele. Vitamina D ajută la fixarea calciului în oase, iar persoanelor care suferă de osteoporoză li se recomandă un aport de 400 UI de vitamina D. În general, alimentele bogate în calciu au şi un conţinut crescut de vitamina D. Sardinele, heringul, somonul, gălbenuşul de ou şi ficatul sunt unele dintre acestea. Pe lista neagră a alimentelor care scad aportul de calciu se află sarea, cafeaua şi băuturile acidulate.
Calciul este un mineral extrem de important pentru metabolismul oaselor şi pentru întărirea acestora. Sărurile minerale osoase au în conţinutul lor 99% din calciul total din organism, necesarul zilnic de calciu fiind de 1.500 mg. Printre alimentele bogate în calciu se numără cerealele, laptele, iaurtul, brânza, napii, broccoli, spanacul, somonul şi sardinele. Vitamina D ajută la fixarea calciului în oase, iar persoanelor care suferă de osteoporoză li se recomandă un aport de 400 UI de vitamina D. În general, alimentele bogate în calciu au şi un conţinut crescut de vitamina D. Sardinele, heringul, somonul, gălbenuşul de ou şi ficatul sunt unele dintre acestea. Pe lista neagră a alimentelor care scad aportul de calciu se află sarea, cafeaua şi băuturile acidulate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii