Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:20 14 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Beneficiile vaniliei pentru organism

ro

12 Oct, 2014 00:00 3749 Marime text
Vanilia, originară din America Centrală, se prezintă ca un arbust agăţător, fiind o liană din familia orhideelor. Are tulpini lungi până la 100 de metri, lemnoase, care se fixează de arborii din pădurea tropicală, planta ajungând, în cele din urmă, să se hrănească în mod parazit. Florile vaniliei au culoare albă, iar fructul este o capsulă alungită, sub forma unei păstăi, în care se află vanilina, care va ajunge la mirosul şi calităţile cunoscute doar dacă fructul este supus fermentaţiei.
 
Extractul de vanilie conţine vitaminele din complexul B-urilor, precum niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), tiamină (vitamina B1) şi riboflavină (vitamina B2), dar şi calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier şi zinc. Vanilia are efecte tonice, antispasmodice, antiseptice, digestive şi calmante. De asemenea, are proprietăţi calmante şi depurative pentru căile respiratorii, îmbunătăţind funcţionarea acestora. Vanilia tonifică activitatea gastro-intestinală, intensifică activitatea bilei, impulsionează activitatea rinichilor şi a căilor urinare.
 
Aroma de vanilie are capacitatea de a stimula funcţiile scoarţei cerebrale, de a activa la limite maxime sistemul reticular activator ascendent, în acest mod, energizând psihicul. Vanilia îmbunătăţeşte tonusul cerebral, înlătură oboseala, creşte capacitatea de atenţie şi de memorare. Totodată, contribuie la scăderea presiunii sângelui, stimulează apetitul şi asigură o digestie ușoară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii