Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:48 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Calităţile terapeutice ale cicoarei

ro

21 Mar, 2016 00:00 1978 Marime text
Cicoarea este o plantă medicinală, meliferă, de la care se folosesc rădăcinile pentru a obţine surogatul de cafea şi frunzele, ce se consumă primăvara ca atare sau în salate. Tulpina acestei plante conţine cicorină, inulină, arginină, colină, acid cicoric, fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu. Întreagă plantă mai conţine vitaminele A, B, C, E şi K. Cicoare are numeroase proprietăţi, printre care se numără cele colagoge, antianemice, remineralizante, vermifuge, laxative, hipoglicemiante, antispastice, stomahice, diuretice, coleretice, antidiabetice, hepatoprotectoare, antiseptice şi expectorante.
 
Datorită proprietăţilor enumerate, cicoarea elimină substanţele toxice din organism, combate reumatismul degenerativ, guta şi artrita, stimulează activitatea cerebrală, favorizând astfel oncentrarea mentală. De asemenea, este eficientă împotriva stărilor de nervozitate, isterie, somnolenţă şi astenie. Infuzia de cicoare este recomandată pentru afecţiuni ale ficatului, dureri de stomac şi de cap. Din infuzia preparată dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană cu apă se beau două, trei căni pe zi, timp de trei săptămâni.
 
Cafeaua de cicoare combate oboseala şi ajută la concentrare, nu afectează somnul, deoarece nu conţine cofeină. Tot ea calmează durerile abdominale, stimulează digestia şi ajută la detoxifierea organismului, fiind recomandată persoanelor care doresc să slăbească. Extern, infuzia de cicoare poate fi folosită pentru vindecarea mai rapidă a rănilor şi a tăieturilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii