Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Hepatita A - simptome şi căi de transmitere

ro

01 Aug, 2014 00:00 2264 Marime text
Hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatic A, unul dintre cele cinci tipuri de virusuri identificate până acum, care este transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate. Spre deosebire de hepatita B sau C, hepatita A nu este o boală cronică şi, deşi ficatul devine inflamat şi umflat, acesta se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Odată ce o persoană a fost infectată cu hepatita A, aceasta dezvoltă imunitate pe termen lung şi nu mai poate contracta boala a doua oară, deoarece, după ce organismul se vindecă de hepatita A, dezvoltă anticorpi care îl vor proteja de viitoare infecţii cu acelaşi virus hepatic.

Printre cele mai întâlnite simptome se numără pierderea poftei de mâncare, oboseală, stare de slăbiciune, urină roşie, durere în partea dreapta a abdomenului, greaţă, vărsături, dar şi febră. După aproape două săptămâni, poate apărea şi icterul. 
Virusul hepatic A, ce se transmite, de obicei, în condiţii de igienă inadecvată, are o perioadă de incubaţie ce variază între 15 şi 45 de zile. La şapte zile de la expunere, persoanele infectate pot transmite virusul. O persoană nu poate contracta hepatita A doar prin simplul fapt că stă lângă o alta infectată, cele mai frecvente căi de transmitere fiind ingerarea alimentelor şi a apei care au intrat în contact cu materii fecale infectate, omiterea procesului de spălare a mâinilor, folosirea tacâmurilor şi a paharelor utilizate în prealabil de o persoană infectată, precum şi sexul neprotejat.
Pentru hepatita A nu există un tratament specific, dar odihna, hidratarea şi evitarea alcoolului sunt absolut necesare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii