Sănătate Importanţa grăsimilor în dezvoltarea copiilor
Sănătate: Importanţa grăsimilor în dezvoltarea copiilor
26 Nov, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
923
Marime text

Contrar credinţelor populare, grăsimile sunt importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Zilnic, pentru cei mici, cu vârste cuprinse între doi şi trei ani, se recomandă ca un procent între 30% şi 40% din calorii să provină din categoria grăsimilor nesaturate, care favorizează dezvoltarea întregului organism, în timp ce pentru cei cu vârste cuprinse între patru şi 18 ani, procentele se află între 25% şi 35%. Grăsimile contribuie şi la absorbţia unor nutrienţi importanţi pentru organism.
Cele mai importante surse de grăsimi nesaturate, indispensabile vieţii sănătoase, se referă la: seminţele de in şi de floarea-soarelui, laptele matern, somon, ton, măsline, migdale, alune de pădure şi avocado. Aceste grăsimi trebuie introduse în alimentaţia copilului începând cu vârsta de şase luni. De asemenea, măduva şi creierul au un conţinut mare de grăsime, sunt uşor de digerat, fiind recomandate în alimentaţia copiilor mai mari. Un alt tip de grăsimi importante pentru creier sunt fosfolipidele (ou, peşte, organe), care sporesc capacitatea intelectuală.
Dacă copilul are o piele uscată, aspră, ochii sunt iritaţi, îi este sete des şi are schimbări bruşte de dispoziţie, atunci este posibil ca alimentaţia sa să nu conţină suficiente grăsimi. Totodată, există şi grăsimi nocive, precum alimentele prăjite, cerealele rafinate, zahărul, gustările (chips-urile, produsele de patiserie, ciocolata), care cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a obezităţii.
Cele mai importante surse de grăsimi nesaturate, indispensabile vieţii sănătoase, se referă la: seminţele de in şi de floarea-soarelui, laptele matern, somon, ton, măsline, migdale, alune de pădure şi avocado. Aceste grăsimi trebuie introduse în alimentaţia copilului începând cu vârsta de şase luni. De asemenea, măduva şi creierul au un conţinut mare de grăsime, sunt uşor de digerat, fiind recomandate în alimentaţia copiilor mai mari. Un alt tip de grăsimi importante pentru creier sunt fosfolipidele (ou, peşte, organe), care sporesc capacitatea intelectuală.
Dacă copilul are o piele uscată, aspră, ochii sunt iritaţi, îi este sete des şi are schimbări bruşte de dispoziţie, atunci este posibil ca alimentaţia sa să nu conţină suficiente grăsimi. Totodată, există şi grăsimi nocive, precum alimentele prăjite, cerealele rafinate, zahărul, gustările (chips-urile, produsele de patiserie, ciocolata), care cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a obezităţii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii