Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:09 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toxocaroza, o boală periculoasă pentru copii

ro

28 Jul, 2014 16:59 3564 Marime text
Toxocaroza, o afecţiune produsă de un parazit al câinelui (Toxocara canis) sau de un parazit comun pisicii (Toxocara cati), care apare de obicei la copii, este un tip de parazitoză ce, în funcţie de organele pe care le afectează, produce efecte dezastruoase asupra stării de sănătate a copilului. Animalul de companie nu transmite toxocaroza copilului, acesta riscând să se îmbolnăvească numai în condiţiile în care mănâncă pământ sau nisip contaminat cu ouă eclozate de toxocară.

Această infecţie poate afecta  ficatul, inima, plǎmȃnii, ochii, dar şi creierul. Eradicarea infecţiei  este dificilă din cauza complexităţii ciclului de viaţă al parazitului, însǎ respectarea regulilor de igienă şi deparazitarea animalelor de companie sunt absolute necesare pentru a reduce riscul de toxocaroză la om.
Simptomele toxocarozei pot include febră, tuse, respiraţie şuierătoare, dureri abdominale, ficatul sau splina mǎritǎ, lipsa poftei de mȃncare, apariţia unei erupţii cutanate care arată ca urticaria, scăderea vederii, umflarea ganglionilor limfatici, precum şi zonei din jurul ochilor.

Pentru diagnosticarea bolii se recomandă realizarea unui test de sȃnge care poate detecta anticorpii produşi de sistemul imunitar ȋn lupta cu aceste corpuri strǎine. Tratarea toxicarozei severe care implică plămânii, ochii sau alte organe importante se face cu medicamente antiparazitare ce ucid larvele. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii