Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:10 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varicela – generalităţi şi simptome

ro

14 Aug, 2014 11:10 2612 Marime text
Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecţioasă, caracterizată prin febră şi erupţii cutanate, cauzată de virusul Varicella Zoster, transmis prin tuse şi strănut. Perioada de incubaţie, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariţia semnelor de boală, poate fi cuprinsă între 10 şi 21 de zile. 
Printre simptome se numără durerile de cap, inflamaţia gâtului, oboseala, urmate de o erupţie cutanată care produce mâncarime, ce apare, de obicei, în partea superioară a corpului, pe trunchi şi pe faţă, membrele superioare şi cele inferioare fiind afectate printre ultimele. De asemenea, erupţia cutanata se poate răspândi şi la nivelul scalpului, a feţei, dar şi a gurii. Aplicarea pe tegumente a făinii de ovăz calmează mâncărimea. 
 
Varicela apare, în special, în cazul copiilor cu vârstă mai mică de zece ani, dar, fiind o boală contagioasă, se poate transmite şi la adulţi, între membrii familiei, prin particulele de aer sau prin atingerea articolelor de îmbrăcăminte ale unei persoane infectate cu varicelă. Fiind o infecţie virală, nu se vor lua antibiotice, deoarece nu au efect asupra viruşilor, tratamentul recomandat fiind odihna, evitarea scărpinatului, loţiunea cu calamine şi consumul lichidelor. Majoritatea persoanelor fac doar o singură dată vărsat de vânt, dar după infectarea cu virusul varicelei, acesta rămâne activ în corp şi poate cauza Zona Zoster, în cazul adulţilor. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii