Vitamina A – roluri, surse şi carenţă
Vitamina A – roluri, surse şi carenţă
27 Oct, 2014 09:25
ZIUA de Constanta
2043
Marime text

Vitamina A este obţinută din două clase de compuşi: vitamina A naturală (retinolul şi compuşii săi) şi precursorii de vitamina A (betacarotenul şi compuşii înrudiţi). Vitamina A are un rol esenţial în ceea ce priveşte creşterea imunităţii organismului şi asigură buna funcţionare a sistemului osos, dar şi nervos. De asemenea, păstrează sănătatea ochilor, prevenind inflamarea acestora şi reducând riscul apariţiei cataractei. Vitamina A, datorită proprietăţilor sale, păstrează pielea strălucitoare, fără riduri, contribuind şi la sănătatea părului, danturii şi a gingiilor.
Alimentele ce conţin vitamina A sunt laptele, ficatul, spanacul, morcovii, dovleceii, cerealele, cartofii dulci, ouăle, spanacul, mango, papaya, curmale, legume de culoare portocalie. Carenţa de vitamina A se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, diaree, schimbări la nivelul dinţilor, apariţia coşurilor pe faţă şi îngroşarea pielii. Pe de altă parte, prezenţa în exces de vitamina A poate cauza apariţia bolilor congenitale, reduce densitatea osoasă, duce la pierderea părului şi uscarea pielii.
Alimentele ce conţin vitamina A sunt laptele, ficatul, spanacul, morcovii, dovleceii, cerealele, cartofii dulci, ouăle, spanacul, mango, papaya, curmale, legume de culoare portocalie. Carenţa de vitamina A se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, diaree, schimbări la nivelul dinţilor, apariţia coşurilor pe faţă şi îngroşarea pielii. Pe de altă parte, prezenţa în exces de vitamina A poate cauza apariţia bolilor congenitale, reduce densitatea osoasă, duce la pierderea părului şi uscarea pielii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii