Ştiaţi că...? Alexandru D. Xenopol, autorul primei mari sinteze a istoriei românilor...
Ştiaţi că...?: Alexandru D. Xenopol, autorul primei mari sinteze a istoriei românilor...
23 Mar, 2015 00:58
ZIUA de Constanta
3542
Marime text
Autorul primei mari sinteze a istoriei românilor, Alexandru D. Xenopol, s-a născut pe 23 martie 1847, la Iaşi. A fost primul dintre cei şase copii ai familiei Xenopol.
În lucrarea „Istoria ideilor mele”, istoricul a scris despre familia sa: „Sunt născut în 23 Martie 1847 în Iași, mahalaua Păcurari, în niște case de zestre ale mamei mele... Tatăl meu, Dimitrie Xenopol, se trăgea din o veche familie anglo-saxonă, după tată Brunswick, după mamă Smith. El a rătăcit în tinerețe, în urma unei dureri sufletești, prin Suedia, pe mare, până la Constantinopole, de unde venise la Galați. Aici fu botezat de colonelul Schelety, tatăl generalului Carol Scheleti, care-i dădu numele de Dimitrie și-i schimbă tot odată și familia din Brunswick în Xenopol...”.
Studiile sale universitare de filosofie, drept şi istorie au culminat cu obţinerea doctoratului în Drept, în 1871, la Berlin, şi a celui în Filosofie, la Giessen, în acelaşi an. Între anii 1898 şi 1901, a ocupat funcţia de rector al Universităţii din Iaşi. În plan educaţional, Xenopol a contribuit la educarea şi la modelarea mai multor generaţii de profesori de istorie şi istorici români.
A scris prima sinteză completă a poporului român, „Istoria românilor din Dacia Traiană”, pe care a făcut-o cunoscută întregii lumi. În 1888, a publicat primul volum al acestei lucrări, care avea 619 pagini. Ultima parte a operei a apărut în 1893. Cele aproape 4.000 de pagini ale importantei lucrări au necesitat 16 ani de documentare şi zece ani de redactare.
Pentru meritele sale excepționale în domeniul istoriei, începând cu anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societății de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit acelaşi titlu de la Societatea Academică din Cernăuţi. Pe plan internaţional, a adus contribuţii importante la filosofia istoriei, după cum o dovedeşte lista de lucrări publicate în limbile franceză, germană şi italiană, pe care le stăpânea la nivelul unui vorbitor nativ elevat.
S-a stins din viaţă pe 27 februarie 1920, la Bucureşti. Prin întreaga sa activitate creatoare, A.D. Xenopol a rămas cunoscut ca una dintre cele mai desăvârşite personalităţi culturale ale României.
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii