Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:46 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Vămilor

ro

26 Jan, 2017 00:00 2574 Marime text
Ziua internațională a vămilor se marchează din 1983 și se celebrează anual, la 26 ianuarie, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), fondată în 1952.
 
Organizația Mondială a Vămilor, înființată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este de a spori eficacitatea și eficiența administrațiilor vamale. La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenția de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizația Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziția către o instituție interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizației Mondiale a Vămilor adoptă Convenția internațională revizuită privind simplificarea și armonizarea regimurilor vamale (Convenția de la Kyoto revizuită), iar în 2003 — Convenția privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal.
 
Organizația Mondială a Vămilor are în prezent 180 de membri, dintre care trei sferturi reprezintă țări în curs de dezvoltare. Aceste state membre sunt responsabile pentru gestionarea a peste 98% din comerțul mondial. Cei 180 de membri ai organizației sunt împărțiți în șase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală și Caraibe; Europa; Africa de Nord, Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu; Africa Centrală și Africa de Vest; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud și de Sud-Est, Australia și insulele din Pacific; Africa de Sud și de Est.
 
România a aderat la Organizația Mondială a Vămilor în 1969, devenind datorită poziției strategice un important membru al organizației.
 
Ca forum pentru dialog și schimb de experiență între reprezentanții la nivel național ai vămilor, această organizație oferă membrilor săi o gamă largă de convenții și alte instrumente internaționale, precum și asistență tehnică și servicii de pregătire.
 
Prioritățile activităților vamale vizează facilitarea globalizării comerțului și elaborarea unor convenții internaționale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia.
 
Ziua internațională a vămilor constituie un prilej pentru manifestarea solidarității internaționale a administrațiilor vamale din întreaga lume și pentru evidențierea importanței rolului vămilor în facilitarea și securitatea comerțului mondial.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii