Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:32 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Horaţiu Mălăele îşi sărbătoreşte ziua de naştere astăzi

ro

01 Aug, 2015 00:00 1911 Marime text
Horaţiu Mălăele este actorul care, pe lângă memorabilele roluri interpretate pe scenă, a semnat regia unor spectacole de teatru, premiate în festivaluri, a scris scenarii şi a regizat filme. Astăzi, împlineşte vârsta de 63 de ani. Mama sa spunea că s-ar fi născut pe 31 iulie şi în acte ar fi fost trecut pe 1 august 1952.
 
Horaţiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche. În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca apoi să ajungă în Bucureşti, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, excelând în numeroase roluri de dramă şi comedie.
 
Din anul 1982, Mălăele a regizat spectacole de teatru. Dintre acestea, amintim „O sărbătoare princiară”, „Puricele”, „Carlo contra Carlo”, pentru care a fost distins cu premiul Festivalului Comediei Româneşti în anul 1994. Totodată, a regizat şi filme, cum ar fi „Pălăria” sau „Nuntă mută”. De asemenea, Horaţiu Mălăele a expus peste 3.000 de caricaturi în 36 de expoziţii naţionale, dar şi internaţionale.
 
De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare şi regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru „Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru „Unde-i revolverul”, în 1998. În 2012, când a împlinit 60 de ani, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.

Decalogul lui Horaţiu Mălăele

Pe site-ul oficial al lui Horaţiu Mălăele este prezentat decalogul artistului:
„Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut şi uşor de depistat.
Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că «numai iubindu-i poţi să-i distrugi».
 
Rămâi modest. Dar fă în aşa fel ca lucrul ăsta să se ştie. Trebuie să ai orgoliul modestiei tale.
 
Dacă pierzi teren, lasă impresia că ai făcut-o intenţionat. Impune un principiu: am dat doi paşi înapoi ca să-mi pot lua avânt.
Nu fura pe nimeni. Dacă o faci, schimbă obiectul într-o altă podoabă.
 

Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a rămâne sus, îţi trebuie unanimitate.
 
Nu-ţi explica greşelile. Învăluie-le în mister şi abstracţiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează.
 
Nu te întinde prea tare. Rişti să-ţi pierzi controlul graniţelor.
 
Nu lupta împotriva cabalelor întemeiate pe ambiţie şi frustrare. Îţi pierzi vremea, iar lor le creezi scop.
 
Dacă nu reuşeşti, modelează-ţi existenţa după principiul «Nu se întâmplă decât ceea ce trebuie să se întâmple». Este o dură, dar relaxantă fatalitate.”

 
Sursa foto: festpelipscani.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii