Într-o zi de 1 septembrie a fost descoperită epava Titanicului
Într-o zi de 1 septembrie a fost descoperită epava Titanicului
01 Sep, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5121
Marime text
Pe 1 septembrie 1985, un explorator de origine americană găsea, din pură întâmplare, epava vasului Titanic, naufragiat în aprilie 1912.
Puţini oameni ştiu totuşi că în, 1985, atunci când oceanograful Robert Ballard a descoperit epava Titanicului în Atlanticul de Nord la o adâncime de 3.795 de metri, acesta desfăşura de fapt o misiune secretă pentru guvernul SUA.
Ballard a dezvăluit într-un interviu care era, de fapt, misiunea sa: „SUA tocmai semnaseră acordul SALT cu Uniunea Sovietică, iar oficialii americani doreau să investigheze posibilitatea de a arunca armele nucleare în ocean. Marina SUA dorea să verificăm ce s-a petrecut cu două submarine nucleare scufundate, să vedem ce efecte au avut asupra faunei din apropiere. Pentru că nu doream ca ruşii să ştie care este misiunea, căutarea epavei Titanicului era acoperirea noastră”.
Ballard ajunsese la o înţelegere cu Marina SUA: dacă termina la timp analiza submarinelor scufundate, putea folosi timpul rămas pentru a căuta epava Titanicului.
Descoperirea epocală nu a fost singura reuşită a lui Ballard. De atunci, acesta a găsit alte epave importante: crucişătorul german „Bismarck” (descoperit în 1989), portavionul american „Yorkown” (în 1998) şi chiar şalupa comandată de John F. Kennedy în cel de-al doilea război mondial, „PT-109” (descoperită în 2002).
Întrebat dacă Titanicul este cea mai importantă descoperire a sa, Ballard a oferit un răspuns surprinzător: „Cele mai importante descoperiri ale mele sunt izvoarele hidrotermale din Atlantic, despre care nu se ştia că există, şi epavele din Marea Neagră. Marea Neagră este cel mai extraordinar muzeu al istoriei omeneşti datorită apelor sale anoxice, ce permit o conservare extraordinară”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii