Ştiaţi că...? Se împlinesc 103 ani de la scufundarea Titanicului
Ştiaţi că...?: Se împlinesc 103 ani de la scufundarea Titanicului
14 Apr, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3943
Marime text
Titanic, unul dintre cele mai mari şi mai luxoase pacheboturi construite vreodată, pe 14 aprilie 1912, la ora 23.40, s-a ciocnic de un aisberg şi s-a scufundat în apele îngheţate ale Atlanticului.
Pe 10 aprilie 1912, Titanic a plecat din portul Southampton, la orele 12.00, cu intenția de a cuceri pentru Anglia distincția „Cordonul Albastru”, pentru cea mai rapidă călătorie cu vaporul peste Atlantic. Avea la bord 2.224 de persoane, dintre care 325 erau cazate la Clasa I, 285 la Clasa II și 706 la Clasa III. Echipajul număra 908 persoane.
La ora 23:40, cei care erau de veghe le-au transmis ofiţerilor următorul mesaj: „Aisberg drept în față”. Secundul Murdoch a avut la dispoziție mai puțin de un minut pentru a reacționa. El a decis să oprească imediat vasul și să îl deplaseze înapoi, cu toată viteza. Astfel, a reușit să evite coliziunea frontală, însă nu a reușit să oprească vasul complet, iar prora s-a izbit de aisberg.
După două ore și 40 de minute de la impact, vaporul s-a rupt în două, pe mijloc, și s-a scufundat, la aproape 1.600 de kilometri de destinația finală. Nava Carpathia, aflată în apropiere, a reușit să salveze doar o parte din pasagerii naufragiați.
Paradoxal, scufundarea Titanicului a avut efecte pozitive: normele de securitate s-au înăsprit, iar barcile de salvare s-au înmulţit pe navele de pasageri.
Construcţie şi caracteristici
Construcția Titanicului a început la data de 31 martie 1909. Acesta a fost proiectat de cei mai experimentați ingineri, care au folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. Titanicul măsura 269,1 de metri în lungime, cântărea 46.328 de tone și o înălțime de la punctul de plutire până la puntea principală de 18 metri, potrivit Wikipedia. Cuprindea ascensoare electrice, o piscină, un teren de squash, o baie turcească și o sală de gimnastică. Proiectanții vasului au prevăzut 32 bărci de salvare, dar, fiindcă posibilitatea unui naufragiu era exclusă, numărul lor a fost redus la 20. S-a renunțat și la rachetele de semnalizare pentru pericol, deoarece au fost considerate inutile.Ultima supravieţuitoare de pe vasul Titanic
Pe 31 mai 2009, se stingea din viaţă Millvina Dean, ultima supravieţuitoare de pe vasul Titanic. La îmbarcarea pe vas, alături de părinţii şi fratele ei, Millvina Dean avea două luni şi 13 zile şi a fost cel mai tânăr pasager de la bordul vasului. Părinţii săi erau emigranţi englezi şi călătoreau spre Kansas, Statele Unite ale Americii. Călătoria lor s-a transformat în cea mai mare tragedie maritimă din istorie.
Millvina, alături de mama şi fratele ei, a fost plasată în barca de salvare cu numărul zece şi s-a numărat printre primii pasageri care au scăpat de la scufundare. Tatăl Mallvinei nu a supravieţuit.
Tragedia, ecranizată pe marile ecrane
Tragedia de pe Titanic a fost ecranizată în numeroase variante, dar cea mai cunoscută rămâne producția lui James Cameron, din 1999, laureată cu 11 premii Oscar. Avându-i drept protagonişti pe actorii Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, „Titanic” se află pe lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile.De asemenea, este primul film care a încasat peste un miliard de dolari, păstrându-şi acest titlu timp de 12 ani, fiind depăşit de „Avatar”, regizat tot de James Cameron.
Surse foto: Wikipedia.org, rte.ie, moviepilot.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii