Ştiaţi că...? 1 martie are o semnificaţie importantă în literatura română
Ştiaţi că...?: 1 martie are o semnificaţie importantă în literatura română
01 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3744
Marime text
1 martie nu este numai ziua în care românii sărbătoresc Mărţişorul, ci şi o zi cu o semnificaţie importantă în literatura română. La data de 1 martie 1837, se năştea Ion Creangă, marele povestitor clasic al literaturii române. Prin urmare, astăzi sărbătorim 179 de ani de la naşterea sa.
Deşi în „Fragment de biografie” Ion Creangă spune că s-a născut pe 1 martie 1837, data naşterii sale este incertă, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-născuţi din Humuleşti, scriitorul s-ar fi născut pe 10 iunie 1839. A mai avut încă şapte fraţi şi surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile şi Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria şi Ileana în 1919.
Copilăria lui Ion Creangă este cunoscută publicului prin prisma operei autobiografice „Amintiri din copilărie”. După ce urmează, pe rând, cursurile şcolilor din Humuleşti, Broşteni şi Târgu-Neamţ (1846–1853), apoi pe ale Şcolii Catihetice din Fălticeni (1854–1855), ajunge să studieze la Seminarul de la Socola (Iaşi).
Anul 1874 a fost important pentru Ion Creangă, deoarece l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, pe atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, care l-a introdus în cenaclul „Junimii”. Între 1875 și 1883, la îndemnul lui Eminescu, scrie cele mai importante opere ale sale.
Dintre creaţiile sale nemuritoare amintim „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Punguţa cu doi bani”, „Păcală”, „Prostia omenească”, „Ursul păcălit de vulpe”.
Într-o iarnă friguroasă, la sfârşitul lui decembrie, s-a stins din viaţă Ion Creangă, în urma unui atac de epilepsie, lăsând în urma sa poveşti memorabile.
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii