Ştiaţi că...? Anghel Saligny, inginerul care a făcut România celebră...
Ştiaţi că...?: Anghel Saligny, inginerul care a făcut România celebră...
19 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
10612
Marime text
Unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor, Anghel Saligny, s-a născut la data de 19 aprilie 1854, în judeţul Galaţi. El a realizat sistemul de poduri de la Cernavodă, inaugurat în 1895. Era cel mai lung pod din Europa şi al treilea din lume, la acea vreme.
Anghel Saligny a avut un frate cu un an mai mare, Alfons Oscar I. Saligny, care a devenit un chimist cunoscut, dar și o soră, Sofia Saligny. A studiat la Focşani, apoi în Germania, unde a urmat astronomia la Universitatea din Berlin şi Şcoala Tehnică Superioară din Charlottenburg. În Germania, a lucrat la mai multe proiecte, iar la revenirea în ţară, a fost inginer la Serviciul de poduri şi şosele.
Pe baza unor invenții proprii, Saligny a construit, în premieră mondială, silozurile din beton armat de la Brăila (1888) și Galați (1889). Pereții celulelor hexagonale ale silozurilor au fost realizați, tot în premieră mondială, din piese fabricate la sol, sub formă de plăci. Podul peste Dunăre rămâne cea mai mare realizare a sa, aducând două mari inovaţii: oţelul moale, ca material de construcţie, şi sistemul de grinzi şi console pentru suprastructura podului. Podul se regăseşte la 30 de metri peste nivelul apelor mari ale Dunării pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge.
Între anii 1889 și 1909, a condus lucrările de amenajare ale Portului Constanța, introducând pentru prima oară în ţara noastră piloții și radierele din beton armat în construcțiile portuare.
Anghel Saligny a murit pe 17 iunie 1925. Înmormântarea a avut loc două zile mai târziu. Au asistat primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Primul ministru Ion I.C.Brătianu, miniştri, personalităţi, dar şi un numeros public.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii