Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:06 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Charles Darwin, cel mai celebru naturalist britanic...

ro

12 Feb, 2015 12:18 2445 Marime text
La data de 12 februarie 1809, într-o familie înstărită şi influentă, s-a născut Charles Darwin, cel care urma să schimbe radical modul în care omenirea s-a raportat la mediul înconjurător, teoriile sale fiind preluate şi în economie, etică, sociologie.
Interesul lui Darwin pentru ştințele naturale, conform Wikipedia, s-a dezvoltat în perioada studiilor de medicină la Universitatea din Edinburgh și de teologie la Universitatea Cambridge. A cercetat flora şi fauna din Brazilia, Insulele Galapagos şi Noua Zeelandă. Informaţiile culese de Darwin s-au dovedit a fi eficiente pentru demonstrarea teoriei evoluţiei.
Darwin şi-a prezentat concluziile în lucrarea ştiintifică „Originea speciilor prin selecţie naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existenţă”, care a fost publicată în anul 1859. Datorită observaţiilor făcute, Darwin a formulat teoria evoluţionistă, dar şi alte teorii cu privire la mişcarea scoarţei terestre sau formarea recifilor coraligeni.
Darwin a fost şi un psiholog strălucit. În timpul unei expediţii, Darwin a făcut o serie de observaţii pertinente legate de modul similar în care oamenii din orice colţ al lumii exprimă o serie de emoţii de bază. Aceste observaţii au contribuit la dezvoltarea teoriei emoţiilor universale.
În ceea ce priveşte viaţa personală, savantul s-a căsătorit cu verişoara sa primară, Emma Wedgwood. Au avut zece copii, însă trei dintre ei au murit înainte de a împlini vârsta de 10 ani. Se spune despre Darwin că a renunţat definitiv la credinţa în Dumnezeu în momentul în care fiica sa, Annie, a murit de scarlatină.
Darwin s-a stins pe 19 aprilie 1882 şi a fost înmormântat la Westminster Abbey. O femeie pe numele Elizabeth Hope a răspândit un zvon conform căruia, pe patul de moarte, Darwin s-ar fi întors la creştinism. Familia susţine însă că savantul şi-a apărat teoria până la ultima suflare.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii