Ştiaţi că...? „Drumul din nori“ de o frumuseţe incredibilă, Transfăgărăşan... (galerie foto)
Ştiaţi că...?: „Drumul din nori“ de o frumuseţe incredibilă, Transfăgărăşan... (galerie foto)
20 Sep, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
5777
Marime text
În anul 1974, pe 20 septembrie, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, a fost inaugurat drumul naţional Transfăgărăşan, care traversează Munţii Făgăraş. Considerat cel mai spectaculos drum din lume, traseul printre Munţii Făgăraş începe din Braşov şi se termină în apropierea localităţii Cârţişoara din judeţul Sibiu. Cu o lungime de aproximativ 152 de km, Transfăgărăşan, supranumit „drumul din nori“, face legătura între două provincii istorice, Muntenia şi Transilvania.
Iniţiativa de a construi un drum peste Munţii Făgăraşului, care nu puteau fi trecuţi nici măcar folosind calul, i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. În decembrie 1969, au început lucrările. Geniştilor din cadrul Regimentelor 1 Râmnicu Vâlcea şi 52 Alba Iulia li s-au alăturat lucrători civili, atraşi de salariul destul de consistent pentru vremea aceea. În timpul lucrărilor, mai mulţi muncitori şi-au pierdut viaţa, din cauza condiţiilor dificile de muncă - vânturi puternice şi viscole abundente.
Pentru realizarea drumului au fost folosite aproximativ 3 milioane de tone de rocă, 20 de tone de dinamită, 3.573 de tone de ciment, 89 de tone de oţel beton, 24.000 de ancore, 14.200 de metri pătraţi de cofraje, 1.750 de metri liniari de tuburi de beton, 4.100 de metri liniari de ţeavă, 6.900 de metri cubi de nisip, 6.000 de metri cubi de pietriş, 3.000 de tone de cribluri şi 740 de lămpi de iluminat.
Pe întregul traseu sunt construite 27 de viaducte, poduri şi cel mai lung tunel de la Capra la Bâlea Lac, de 887 de metri. Datorită curenţilor de aer extrem de puternici, aerisirea tunelului se face în mod natural.
În clasamentul şoselelor alpine din România, Transfăgărăşanul se clasează pe locul al doilea ca altitudine (2.042 metri), după Transalpina din Munţii Parâng (2.145 metri). Din cauza condiţiilor meteorologice, Transfăgărăşanul este deschis doar câteva luni pe an, între iulie şi octombrie. De asemenea, din cauza numeroaselor serpentine, persoanele care circulă cu maşina trebuie să respecte viteza de 40 de km pe oră.
Sursa foto: www.rolandia.eu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii