Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:21 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ion Jalea, deşi şi-a pierdut mâna în luptă, a continuat să sculpteze

ro

19 May, 2016 00:00 2769 Marime text
 

Sculptorul Ion Jalea s-a născut într-o zi de 19 mai, în comuna Casimcea din judeţul Tulcea. Apoi, familia lui s-a mutat în 1893 într-o zonă cu pământ fertil din zona Cobadinului din Constanţa.  
 
După ce urmează clasele primare la şcoala din sat, îşi continuă studiile la Constanţa, unde îşi manifestă dorinţa de a se dedica artelor. Continuă formarea la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck şi Dimitrie Paciurea. Patru ani mai târziu, a expus penru prima dată la Salonul Oficial, lucrările „Cain“, „Remuşcarea“ şi „Nud“. Plecat la Paris, a lucrat sporadic în atelierul lui Auguste Rodin.
 
Ca urmare a cererii sale insistente de a fi trimis pe front, Ion Jalea a participat la luptele de la Corbul, Măxineni şi Nămoloasa. A fost rănit, iar medicii i-au putut salva piciorul, dar nu şi braţul stâng.
 
Cu toate acestea, a continuat să creeze opere de artă. A sculptat, de-a lungul anilor, personaje cunoscute din basmele româneşti, precum Sfarmă-Piatră, Strâmbă-Lemne, eroi legendari români. A fost distins cu numeroase premii, precum Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris şi de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941).
 
Ion Jalea s-a stins din viaţă pe 7 noiembrie 1983.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii