Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:05 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Miguel de Cervantes, creatorul personajului Don Quijote...

ro

29 Sep, 2014 00:00 4831 Marime text
Pe 29 septembrie, în Alcala de Henares, în apropiere de Madrid, într-o familie din rândul micii nobilimi, s-a născut Miguel de Cervantes.
Romancierul, poetul şi dramaturgul spaniol Miguel de Cervantes a urmat şcoala elementară din Cordoba şi colegiul de la Sevilla, unde, aşa cum povestea mai târziu, „a dus o viaţă de student, dar fără foame şi râie”.


A participat la bătălia navală din Lepanto (1571), unde a fost rănit. Rana i-a provocat o mutilare pe viaţă a mâinii stângi. Din cauza unei acuzaţii conform căreia l-ar fi rănit pe Antonio Sigura, în timpul unui duel, gest care l-ar fi mâniat pe regele Filip al II-lea al Spaniei, a trăit 12 ani în exil, slujind la Roma în suita cardinalului Acquaviva, apoi ca soldat în armata spaniolă din Sfânta Ligă.
În timp ce se întoarcea în Spania, a fost luat prizonier, alături de fratele său Rodrigo, şi dus în Algeria, unde a fost vândut ca slav. Eliberarea a venit cinci ani mai târziu, când familia a reuşit să strângă banii ceruţi. După întoarcerea la Madrid, a ocupat câteva posturi administrative.
Una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale este „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, o capodoperă a scriitorului Miguel de Cervantes. A doua parte a apărut sub numele de „El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha”. În prezent, se numără printre cele mai traduse opere din lume. Ideea scriitorului a fost să creeze imaginea vieţii reale şi să se exprime în limbaj clar. Concepută ca o satiră, creaţia reprezintă o reflexie asupra comportamentului uman.
Deşi reputaţia lui Cervantes, supranumit „Principele ingeniozităţii”, se bazează pe celebrul personaj Don Quijote, scriitorul a realizat un număr considerabil de opere. Prima lui lucrare a fost „Galatea” (1588), o poveste de dragoste pastorală, care nu a avut succes. Pe lângă piese, printre acestea numărându-se „El Trato De Argel” (1784), a scris romane scurte şi lucrarea ambiţioasă în versuri „Viaje Del Parnaso” (1614).
În 1606, Cervantes s-a stabilit la Madrid, unde a rămas pentru tot restul vieţii sale. A murit pe 23 aprilie 1616. Postum, i-a fost publicat romanul „Muncile lui Persiles şi ale Sigismundei”, care s-a bucurat de un succes enorm.
Nu există imagini reale cu Cervantes, ci doar picturi bazate pe descrierile fizice pe care autorul le sugera în scrierile sale.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii