Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:21 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 14 iulie, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai României...

ro

14 Jul, 2014 14:50 1819 Marime text
Astăzi, se împlinesc 47 de ani de la moartea scriitorului român Tudor Arghezi, înmormântat, alături de soţia sa, Paraschiva, în grădina casei din strada Mărţişor.
Născut în anul 1880, la Bucureşti, Ion M. Theodorescu, pe numele lui adevărat, a debutat în presa literară la doar 16 ani, într-o publicaţie condusă de către Alexandru Macedonski. Trei ani mai târziu, a intrat la Mânăstirea Cernica, unde a stat timp de patru ani şi a învăţat, pe îndelete, taina mântuirii cuvintelor.
Când publică proză şi poezii în „Revista Modernă” şi „Viaţa nouă”, foloseşte pentru prima oară pseudonimul de Arghezi. Ulterior, scriitorul se mută la Geneva, unde continuă să scrie.
În 1912, Tudor Arghezi revine în România şi publică versuri, pamflete şi articole polemice la „Facla”, „Viaţa Românească”, „Rampa”. Deoarece se pronunţase în favoarea neutralităţii României în Primul Război Mondial, Arghezi, împreună cu alţi 11 ziarişti şi scriitori, este închis în penitenciarul Văcăreşti, în timpul realizării Marii Uniri. După eliberare, este reabilitat, distins cu titluri şi premii şi ales membru al Academiei Române. De asemenea, Tudor Arghezi a fost sărbătorit ca poet naţional când a împlinit 80 şi 85 de ani.
Opera sa, studiată în şcoli, este cunoscută de către publicul larg. Dintre cele mai importante creaţii amintim volumul de versuri „Flori de mucigai”, volumul în proză „Cartea cu jucării”, dar şi „Mărţişoare”, „Zdreanţă”, romanul „Ochii Maicii Domnului”.
 
Sursa foto: romaniaoriginal.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii