Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:36 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 18 iulie, Regina Maria a României... (galerie foto)

ro

18 Jul, 2014 00:00 4425 Marime text
Astăzi, se împlinesc 76 de ani de când Regina Maria a României a trecut în nefiinţă, la vârsta de 63 de ani, la Sinaia. Decesul a fost anunţat de Carol al II-lea, după ce corpul neînsufleţit al reginei a fost depus la castelul Pelişor. Funeraliile au avut loc pe 24 iulie, în urma sicriului aflându-se calul reginei, cu cizmele ei de călărie legate de şa. Una dintre ultimele sale dorinţe a fost ca inima să îi fie depusă la capela Bisericii Stella Maris, din Balcic.
Moartea Reginei Maria a generat numeroase speculaţii. Printre acestea, se numără un schimb de focuri care a avut loc între Carol şi Nicolae, fiul mai mic al Mariei, aceasta primind glonţul în locul lui. Potrivit altor surse, regina a murit în tren, înainte de a ajunge la Sinaia, la începutul anului 1938, fiind internată în diverse sanatorii, deoarece avea cancer la esofag şi ciroză.

Născută pe 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Anglia, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha a fost fiica principelui Alfred al Marii Britanii şi duce de Edinburgh şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, precum şi nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
Regina Maria, brunetă, cu ochii albaştri şi de o frumuseţe rară, la vârsta de 16 ani s-a logodit cu prinţul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României. După sosirea în România, a reuşit încă de la început să se integreze, fiind numită „Mama Regină“.

Personalitate complexă şi puternică, Regina Maria a militat pentru interesele României în plan extern, fiind un adevărat ambasador al ţării, precum şi o prezenţă permanentă pe front. Din acest motiv, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Charles de Saint-Aulaire, a afirmat că „există un singur bărbat la Palat şi acela este regina“. Datorită acţiunilor sale din Primul Război Mondial, a fost supranumită „Mama răniţilor“ şi „Regina soldat“.
Regina Maria a fost sfătuitorul cel mai de preţ al Regelui Ferdinand, până la decesul acestuia, în anul 1927. După venirea la tron a fiului ei, Carol, a fost îndepărtată din viaţa publică.

„Ţării mele şi Poporului meu (...) abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină, şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate, m-am străduit să devin o bună Româncă. (...) Poate de mine vă veţi aminti, deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt. (...) Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută“, a scris Regina Maria în testamentul său.

Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii