Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:36 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 19 iunie, s-a născut George Călinescu, personalitate importantă a culturii şi literaturii române

ro

19 Jun, 2014 00:00 5667 Marime text
Astăzi, se împlinesc 115 ani de la naşterea academicianului George Călinescu, unul dintre cei mai importanţi critici literari români din toate timpurile.
Gheorghe Vişan, pe numele lui adevărat, s-a născut la Bucureşti, iar la vârsta de opt ani, a fost adoptat de familia Călinescu, în casa cărora mama lui naturală lucra ca menajeră. Tatăl său a refuzat să-l recunoască ca fiu.
În anul 1923, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, apoi a studiat la Roma, cu o bursă acordată de instituţia fondată de istoricul Vasile Pîrvan. În 1936, devine doctor în Litere şi Filosofie, iar după 1944, a fost numit director al ziarului Tribuna poporului, apoi al ziarului Naţiunea.

În decursul vieţii, Călinescu a fost deputat de Botoşani, a condus săptămânalul de cultură Lumea şi catedra de Istoria literaturii române la Universitatea din Bucureşti şi s-a numărat printre cei mai activi colaboratori ai revistei Contemporanul.
George Călinescu a scris poezii („Lauda lucrurilor“), proză („Cartea nunţii“, „Enigma Otiliei“), volume de teatru („Ludovic al XIX-lea“) şi lucrări cu impresii din călătorii („Am fost în China nouă“).
De asemenea, Călinescu este autorul unor studii importante despre scriitori români, precum „Opera lui Mihai Eminescu“ şi „Viaţa lui Ion Creangă“. Una dintre cele mai importante lucrări ale sale este „Istoria literaturii române de la origini până în prezent“, publicată în anul 1941. Opera are 948 de pagini şi porneşte de la primele atestări documentare în limba română, încheindu-se cu epoca interbelică.
În anul 1964, este internat la sanatoriul Otopeni, cu diagnosticul de ciroză hepatică. Un an mai târziu, s-a stins din viaţă, lăsând în urmă „o operă fundamentală pentru cultura poporului român“, potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza.
 
Sursa foto: revistaclipa.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii