Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:37 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 5 iulie, Dolly, cea mai mediatizată oaie din istorie...

ro

05 Jul, 2014 00:00 2474 Marime text
În urmă cu 18 ani, pe 5 iulie, cercetătorii de la Institutul Roslin din Edinburgh, Scoţia, conduşi de doctorul Ian Wilmut, au creat prima clonă de mamifer, dintr-o celulă somatică prelevată de la un animal adult.

Dolly, supranumită cea mai faimoasă oaie din lume, a făcut senzaţie în presa internaţională, deoarece a reprezentat prima clonare de succes, după o serie de 277 de încercări eşuate.
În faţa unui eveniment ce a avut legătură cu manipularea genetică, dar care a implicat şi o dimensiune morală, esenţială pentru viitorul omenirii, opinia publică şi oamenii de ştiinţă de pretutindeni au fost bulversaţi. În timp ce persoanele religioase sunt de părere că Dolly reprezintă o sfidare a credinţei, naşterea oii este considerată o piatră de hotar în dezvoltarea biologiei moderne.

În anul 2007, Ian Wilmut declara că tehnica transferului nuclear s-ar putea să nu fie suficient de bună pentru a putea fi aplicată în domeniul uman. Tehnica transferului nuclear de celulă somatică, folosită de cercetători, presupune ca nucleul unei celule adulte să fie transferat într-un ovul aflat în dezvoltare, căruia i-a fost scos nucleul. Celula hibridă este stimulată apoi să se dividă cu ajutorul şocului electric, şi, când ajunge la un anumit stadiu de dezvoltare, este implantată în mama surogat, în acest caz rezultând Dolly, copia perfectă a mamei sale, Belinda.

Dolly, al cărei nume a fost inspirat de celebra cântăreaţă americană de muzică country, Dolly Parton, a trăit la Institutul Roslin, unde a fost împerecheată cu un berbec scoţian şi a dat naştere la şase miei. Dolly a trăit doar şase ani, până în anul 2003, când a fost eutanasiată, deoarece suferea de artrită şi de cancer pulmonar. Ulterior, a fost împăiată şi expusă la Muzeul Regal din Edinburg, unde se află şi în prezent. De-a lungul anilor, tehnica de clonare a fost îmbunătăţită, dar nu perfecţionată.

Sursa foto: roslin.ed.ac.uk

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii