Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:12 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul, diplomatul şi politicianul român Alexandru Paleologu...

ro

02 Sep, 2014 00:00 2568 Marime text
În urmă cu nouă ani, la Bucureşti, la vârsta de 86 de ani, s-a stins din viaţă scriitorul, diplomatul şi politicianul român Alexandru Paleologu.
Născut pe 14 martie 1919, într-o veche familie nobilă, care îşi are rădăcinile în Imperiul Bizantin, Alexandru Paleologu a absolvit Liceul „Spiru Haret“, apoi a studiat Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Între anii 1946 şi 1948, a fost ataşat la Ministerul Regal al Afacerilor Externe al României. Fiind urmărit de Securitate, a reuşit să scape luându-şi un nume fals şi mutându-se la Câmpulung Muscel, unde a rămas până în 1956.


Trei ani mai târziu, este arestat şi condamnat la 14 ani de închisoare. După opt ani, Alexandru Paleologu este eliberat datorită unui decret de graţiere. În timpul detenţiei, a devenit informator al Securităţii.
În 1967, anul eliberării sale, devine secretar literar la Teatrul „C. I. Nottara“ din Bucureşti şi membru al Uniunii Scriitorilor. Timp de şase ani, este editor la Cartea Românească, iar în 1992, este ales preşedinte al Consiliului Fundaţiei Societatea Civilă.
După Revoluţia din 1989, este numit Ambasadorul României în Franţa, însă este demis din cauza crezurilor sale pro-monarhiste. Ulterior, devine membru al Partidului Alianţei Civice, înfiinţat de Nicolae Manolescu.

De asemenea, între 1996 şi 2004, Alexandru Paleologu a fost senator PNL. Paleologu este unul dintre puţinii intelectuali români care, după ce a colaborat cu Securitatea, a recunoscut încă dinainte de 1989 acest lucru, fiind primul caz de asumare publică a colaborării. În anul 2000, în cadrul unei ceremonii la Ateneul Român, i-a fost înmânat Premiul de Excelenţă.
În decursul vieţii, Alexandru Paleologu a scris numeroase lucrări, printre acestea numărându-se „Treptele lumii sau calea către sine a lui Mihail Sadoveanu“, „Ipoteze de lucru. Studii şi eseuri literare“, „Alchimia existenţei. Eseuri şi portrete“, „Moştenirea creştină a Europei“, „Breviar pentru păstrarea clipelor“.
 
Sursa foto: adevarul.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii