Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:07 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

ro

19 Feb, 2015 00:00 3079 Marime text
Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi, cel care avea să schimbe percepţia asupra sculpturii şi a artelor, s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, în Gorj. Al şaselea fiu al lui Radu Nicolae şi al Mariei, Brâncuşi a avut parte de o copilărie marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii.

În timp ce lucra ca ucenic, în urma construirii unei viori, îşi face cunoscut talentul la lucrul manual. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din Capitală. În 1905, reuşeşte să intre la prestigioasa École nationale supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Merice. Doi ani mai târziu, închiriază un atelier în Rue de Montparnasse şi intră în contact cu avangarda artistică pariziană.

Primul său eveniment internațional a avut loc în 1906, când a expus la Salonul de Toamnă de la Paris trei lucrări în piatră: „Copilul“, „Orgoliu“ și „Portretul lui M. G. Lupescu“.

Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale“. A sculptat adesea în lemn de stejar sau de castan obiecte pe care avea să le realizeze ulterior în bronz sau marmură. Se spune despre Brâncuşi că îşi construia singur propria mobilă, majoritatea ustensilelor, precum şi pipa din care fuma.
 
Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Importanţa acordată luminii şi spaţiului reprezintă o trăsătură caracteristică a creaţiei sculptorului român.

Brâncuşi este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. Denumită iniţial „Coloana recunoştinţei fără sfârşit“ şi dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial, căzuţi în luptele de pe malul Jiului, „Coloana Infinitului“, de-a dreptul impresionantă, are o înălţime de 29,35 de metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, care erau numiţi mărgele de către Brâncuşi.
  
Pe data de 16 martie 1957, sculptorul român se stinge din viaţă şi este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris, rămânând cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX. 

„Unda uriaşă a artei lumii a găsit o expresie nouă, expresia Brâncuşi“, spunea Tudor Arghezi.

 
Sursa foto: financiarul.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii