Ştiaţi că...? Se împlinesc 95 de ani de la moartea lui Alexandru D. Xenopol
Ştiaţi că...?: Se împlinesc 95 de ani de la moartea lui Alexandru D. Xenopol
27 Feb, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2258
Marime text
Unul dintre cei mai importanţi istorici români, Alexandru D. Xenopol, s-a stins din viaţă pe 27 februarie 1920, la Bucureşti. A rămas cunoscut drept autorul primei mari sinteze a istoriei românilor.
Alexandru Dimitrie Xenopol, pe numele lui complet, s-a născut pe 23 martie 1847, la Iaşi. Studiile sale universitare de filosofie, drept şi istorie au culminat cu obţinerea doctoratului în Drept, în 1871, la Berlin, şi a celui în Filosofie, la Giessen, în acelaşi an.
Şapte ani mai târziu, potrivit Wikipedia, obţine, prin concurs, Catedra de istorie a românilor la Universitatea din Iaşi. În 1891, tot prin concurs, obţine şi Catedra de istorie universală, la aceeaşi universitate. De asemenea, între anii 1898 şi 1901, a ocupat funcţia de rector al Universităţii din Iaşi. În plan educaţional, Xenopol a contribuit la educarea şi la modelarea mai multor generaţii de profesori de istorie şi istorici români.
Pentru meritele sale excepționale în domeniul istoriei, începând cu anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societății de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit acelaşi titlu de la Societatea Academică din Cernăuţi. Sub influenţa ideilor lui Friedrich List şi ale lui Henri C. Carey, dar şi ale altor economişti, Alexandru D. Xenopol a contribuit la răspândirea ideilor economice în România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Cea mai importantă lucrare a sa este „Istoria Românilor din Dacia Traiană”, publicată între anii 1888 şi 1893, în şase volume, reprezentând prima istorie completă a românilor. Prin întreaga sa activitate creatoare, Xenopol a fost primul intelectual român de orientare universală care a scos istoria din tiparele sale tradiţionale.
Pe plan internaţional, a adus contribuţii importante la filosofia istoriei, după cum o dovedeşte lista de lucrări publicate în limbile franceză, germană şi italiană, pe care le stăpânea la nivelul unui vorbitor nativ elevat.
Sursa foto: cultural.bzi.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii