Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 97 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu

ro

18 Jun, 2014 00:00 1338 Marime text
Astăzi, se împlinesc 97 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu, una dintre personalităţile marcante ale poporului român.

Titu Liviu Maiorescu, pe numele lui complet, s-a născut la Craiova şi a trăit aproape opt decenii. Când avea 11 ani, împreună cu familia, s-a mutat, la Viena, unde a urmat cursurile Academiei Tereziene. Aici, începe să schiţeze diverse notiţe pentru „Însemnări zilnice“, scrieri pe care le va continua până la sfârşitul vieţii, acumulate în paginile a 42 de manuscrise, care astăzi se găsesc la Biblioteca Academiei Române şi la Biblioteca Centrală de Stat din Bucureşti. În manuscrise, facem cunoştinţă cu un Titu Maiorescu puternic, ambiţios, dornic să se afirme şi cu o imensă pasiune pentru cultură.

Maiorescu a absolvit Şcoala de la Viena ca şef de promoţie. Printre alte performanţe notabile se numără doctoratul „Magna cum laude“, obţinut la Giessen, licenţa în Litere şi filosofie la Sorbona şi licenţa în Drept, obţinută la Paris.
A trăit o viaţă plină de activităţi, în decursul căreia a ocupat funcţii importante, precum avocat, critic literar, politician, scriitor, prim-ministru al României şi membru al Academiei Române. La doar 22 de ani, era profesor universitar la Universitatea din Iaşi.
În anul 1860, alături de I. Negruzzi, Th. Rosetti, Petre P. Carp şi V. Pogor, a înfiinţat Junimea, de al cărei nume se leagă creaţiile unor mari scriitori, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale şi mulţi alţii. Şapte ani mai târziu, a înfiinţat revista „Convorbiri literare“.
Cu toate contribuţiile aduse, Titu Maiorescu nu a fost ferit de critici. I s-a reproşat că nu ar fi dedicat mult timp literaturii.
Şi-a trăit ultimii ani în singurătate, chinuit de boală, în casa unei nepoate. S-a stins din viaţă în anul 1917 şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii