Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:11 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua de 26 septembrie marchează un eveniment important pentru...

ro

26 Sep, 2014 00:00 3710 Marime text
Din anul 2001, pe 26 septembrie, la nivel internaţional, este sărbătorită „Ziua Europeană a Limbilor Vorbite“, ce are ca obiective promovarea şi respectarea diversităţii culturale şi lingvistice, conştientizarea importanţei învăţării limbilor străine, sensibilizarea faţă de toate limbile vorbite în Europa, precum şi promovarea comunicării interculturale. Astăzi, în toată Europa, dar şi în afara ei, se desfăşoară activităţi care stimulează oamenii către studiul limbilor străine.
 
Încă de la prima ediţie, care a avut loc în anul 2001, Ziua Europeană a Limbilor a evidenţiat moştenirea lingvistică deosebit de bogată a Europei, încurajându-i pe cetăţeni să înveţe limbi străine. Politica lingvistică a Uniunii Europene promovează multilingvismul şi doreşte ca fiecare cetăţean european, indiferent de vârsta pe care o are, să poată vorbi, pe lângă limba maternă, cel puţin două limbi străine. Diversitatea lingvistică reprezintă un element-cheie pentru patrimoniul cultural, un instrument pentru înţelegerea diferitelor culturi.
Uniunea Europeană este angajată pe calea integrării politice şi economice a statelor membre, dar promovează activ şi libertatea cetăţenilor de a vorbi şi a scrie în propria limbă.
În prezent, Uniunea Europeană are 24 de limbi oficiale: engleza, franceza, bulgara, româna, germana, ceha, daneza, estona, finlandeza, greaca, italiana, irlandeza, letona, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, polona, portugheza, slovaca, slovena, croata, spaniola şi suedeza. Germana este limba cea mai larg răspândită, cu aproximativ 90 de milioane de vorbitori, fiind urmată de engleză, franceză şi italiană.
 
Sursa foto: www.ulapland.fi
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii