Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, celebrată astăzi pentru prima dată

ro

19 Feb, 2016 00:00 4547 Marime text
„Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor” (Constantin Brâncuşi).
 
Constantin Brâncuşi, cel care avea să schimbe percepţia asupra sculpturii şi a artelor, s-a născut la data de 19 februarie 1876, la Hobiţa, în Gorj. Astăzi, se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor.
 
Ziua de naştere a marelui sculptor a fost declarată, printr-o lege promulgată de Preşedintele României, sărbătoare naţională. Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Drept urmare, anul acesta este pentru prima dată când se sărbătoreşte oficial.
 
Momentul aniversar este marcat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța printr-o expoziţie de documente dedicată lui Constantin Brâncuşi. Expoziția deschisă la parterul instituției de la malul mării poate fi vizitată de către toți iubitorii de artă.

Brâncuşi a iubit sculptura

Al şaselea fiu al lui Radu Nicolae şi al Mariei, Brâncuşi a avut parte de o copilărie marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii. În timp ce lucra ca ucenic, în urma construirii unei viori, îşi face cunoscut talentul la lucrul manual. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din Capitală. În 1905, reuşeşte să intre la prestigioasa École nationale supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Merice. Doi ani mai târziu, închiriază un atelier în Rue de Montparnasse şi intră în contact cu avangarda artistică pariziană.
 
Primul său eveniment internațional a avut loc în 1906, când a expus la Salonul de Toamnă de la Paris trei lucrări în piatră: „Copilul“, „Orgoliu“ și „Portretul lui M. G. Lupescu“.
 
Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale”. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Importanţa acordată luminii şi spaţiului reprezintă o trăsătură caracteristică a creaţiei sculptorului român.
 
Brâncuşi este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. Denumită iniţial „Coloana recunoştinţei fără sfârşit“ şi dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial, căzuţi în luptele de pe malul Jiului, „Coloana Infinitului“, de-a dreptul impresionantă, are o înălţime de 29,35 de metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, care erau numiţi mărgele de către Brâncuşi.
 
Pe data de 16 martie 1957, sculptorul român se stinge din viaţă, rămânând cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX.
 
Sursa foto: adevarul.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii