Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:16 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averea şi interesele noului prefect al Constanţei, Adrian Nicolaescu (documente)

ro

14 Apr, 2016 00:00 5989 Marime text

 
Aleşii locali, demnitarii, persoanele cu funcţii de conducere şi control, precum şi funcţionarii publici au obligaţia ca, până la data de 15 iunie, să îşi depună sau să îşi actualizeze declaraţiile de avere aferente anului trecut. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă averile şi interesele demnitarilor şi angajaţilor celor mai importante instituţii publice din judeţul Constanţa şi ai companiilor naţionale, aşa cum apar acestea fie pe site-urile instituţiilor, fie pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.
 
În ediţia de astăzi, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă averea şi interesele prefectului judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu.
 
Înainte de a trece la prezentarea propriu-zisă, vă reamintim că noul prefect a fost învestit în funcţie la începutul lunii martie, moment care, în cuvintele acestuia, a fost unul solemn. „Pot să mă angajez că administraţia publică judeţeană Constanţa, în frunte cu Prefectura, va da un semnal pozitiv privind aplicarea legilor”, a spus acesta după depunerea jurământului.
 
Adrian Nicolaescu nu este un novice în ceea ce privește Instituția Prefectului. El a ocupat funcția de subprefect în perioada în care Dănuț Culețu era prefect al județului. În 2009, Adrian Viorel Nicolaescu a fost numit inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului de premierul de la aceea vreme, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul subprefect de Constanţa a ocupat şi funcţia de secretar general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie ’89. În aceea perioadă, 2011, Adrian Nicolaescu, în calitate de secretar general al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din 1989, a fost atacat şi lovit în centrul Bucureştiului, pe strada Mihai Eminescu, şi şi-a scos certificat medico-legal care atesta agresiunea la care a fost supus.
 
În 2014, prin decizia prim-ministrului de la acea vreme, Victor Ponta, Adrian Viorel Nicolaescu devenea inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Acesta era desemnat să îndeplinească atribuţii în sfera de competenţă a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Aşadar, ce avere are prefectul de Constanţa?

Trecând la subiectul care ne interesează, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, depuse în anul 2015, Adrian Nicolaescu deţine împreună cu soţia un teren agricol în localitatea Mircea Vodă, din anul 2005, dobândit prin moştenire, precum şi 33 de mp intravilan dintr-un schimb de locuinţă în Constanţa, din 2002.
 
Tot din anul 2002, Adrian Nicolaescu a devenit, prin schimb de locuinţă, proprietarul unui apartament în municipiul Constanţa, în suprafaţă de 65 mp. Noul prefect conduce un autoturism Skoda, fabricat în 2005 şi obţinut prin contract de vânzare-cumpărare.
 
Menţionăm că acesta nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

 
În altă ordine de idei, prefectul Adrian Nicolaescu deţine un depozit bancar în valoare de 3.928 de lei, deschis în 2009, şi, tot din acelaşi an, 144.467 de lei sub forma unui fond de investiţii sau pensie privată la o bancă comercială. În calitate de inspector guvernamental şi consilier superior, Nicolaescu a avut, în 2014, un venit de 83.818 lei, din care 50.362 de lei prin sentinţă civilă a Tribunalului Bucureşti. În declaraţia de interese, Nicolaescu a precizat că este membru al Clubului Rotary International Cetate Tomis Constanţa.
 
Potrivit CV-ului, Adrian Nicolaescu a fost și inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului, din noiembrie 2014 până în data de 2 martie a acestui an, când a fost numit prefect. El a lucrat la Autoritatea
Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. De asemenea, a fost şi consilier superior la Serviciul Antifraudă din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada martie 2014 - noiembrie 2014. Adrian Nicolaescu a fost şi consilier superior la Corpul de Control al ministrului delegat, în perioada septembrie 2013  - martie 2014. Este vorba de Ministerul Economiei, Departamentul pentru Întreprinderile mici și mijlocii, mediul de Afaceri și Turism.
 
Un alt post ocupat de Nicolaescu este și cel de inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului, unde s-a ocupat de coordonarea unor activităţi, proiecte sau programe complexe în legătură cu statutul României de stat membru al UE, funcție deținută în perioada februarie - septembrie 2013. Totodată, între octombrie 2009 şi ianuarie 2013, a fost secretar general la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. El a fost şi secretar de stat în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010; februarie - mai 2012; octombrie - decembrie 2012.
 
O altă funcție ocupată este cea de inspector guvernamental, deținută în perioada aprilie 2008 - octombrie 2009, tot la Secretariatul General al Guvernului, unde coordona sub aspect juridic modul de elaborare a proiectelor de acte normative ce urmau a fi adoptate de Guvern şi monitoriza punerea în aplicare a acestora.

 
Nicolaescu a fost și subprefect al județului Constanța, în perioada ianuarie 2005 - aprilie 2008. Între 2001 și 2004, a fost consilier juridic la SC Comprest Util SRL Constanţa. Între 1990 şi 2001, a fost secretar general, director general şi şef Serviciu la Prefectura Constanţa. Între 1986 - 1990, Nicolaescu a fost inspector de specialitate la Consiliul Popular al Judeţului Constanţa. În perioada 1983 - 1986, a fost jurisconsult la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Agricole de Producţie Constanţa. În 2012, Nicolaescu a urmat cursuri consulare, între 2007 - 2008, a urmat un program de formare specializată pentru ocuparea unei funcții specifice categoriei înalților funcționari publici, la Institutul Naţional de Administraţie Publică București.
 
Între 2007 - 2008, a urmat un program de pregătire la Institutul Diplomatic Român București pentru Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană. În 2007, Nicolaescu a făcut pregătire postuniversitară de specialitate pe securitate şi bună guvernare la Colegiul Naţional de Apărare București. În 2006 - 2007, a urmat un master pe Managementul Relaţiilor Internaţionale şi Afacerilor Europene la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de istorie şi filozofie, Cluj-Napoca.
 
În 2005, a urmat „Programul de formare specializată a funcţiilor prefectorale” la Institutul Naţional de Administraţie Publică București. În 1995, Nicolaescu a urmat un program de instruire şi practică în guvernare locală şi centrală din Marea Britanie, la Royal Institut of Public Administration din Londra. În 1994, el a făcut studii privind Managementul reformei şi dezvoltarea activităţii generale la Institutul Român de Management din Bucureşti. El a urmat şi studii postuniversitare, între 1991 - 1993, la Şcoala Naţională de Studii Politice și Administrative.
 
În perioada 1976 - 1981, Nicolaescu a urmat cursurile Universității Bucureşti - Facultatea de Drept. În 2014, a urmat cursul „Eficientizarea structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de criză generate de consumul de alimente cu impact asupra sănătăţii publice”, la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 
În 2012, a urmat cursurile Control intern managerial, strategie şi aplicare la Ministerul Finanţelor Publice - Şcoala de Finanţe Publice şi Vamă. În 2011, la Ministerul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, a urmat un program de iniţiere/perfecţionare/specializare ca auditor în domeniul calităţii. În 2007, prefectul a urmat un curs de formare în domeniul absorbţiei fondurilor structurale şi politica ajutoarelor de stat la WU Executive Academy - Vienna University of Economics and Business Administration.
 
În 2006, a făcut un curs de formare profesională adresat prefecţilor şi subprefecţilor la MAI. În 2005, Nicolaescu a urmat cursul de formare specializată destinată personalului din administrarea prefecturilor, la ENA. În acelaşi an a urmat şi cursul cu profilul „Mentor în administraţia publică”, „Proiectul tinerilor profesionişti RO - 2003 / 005 - 551.0301”, la MAI şi INA.  În 1993, a făcut cursuri pentru drepturile omului, pentru International Human Rights in Administration of Justice for Professors of Rumanian Police Academy, cursuri ţinute la United Nations - Centre for Human Rights Bucureşti. În 1992, a participat la seminarii pentru drepturile omului, tot la United Nations - Centre for Human Rights Bucureşti.
 
În secţiunea „Documente”, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese la care facem referire, precum şi CV-ul prefectului Adrian Nicolaescu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii