Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicate privind situatia din Ucraina si cea relativa la MTRsi Muzeul "Antipa"

ro

18 Dec, 2013 19:14 1105 Marime text
 Noi, Asociaţia ROMâNIA VIE, fondată de un grup de protestatari din Bucureşti, Piaţa Universităţii 2012/2013- zona Arhitectură, care are drept scop apărarea drepturilor omului, protejarea patrimoniului natural, cultural, istoric, arheologic şi paleontologic, promovarea cauzelor şi obiectivelor civice, culturale şi ecologice, refomarea societătii româneşti, propunerea de politici publice având ca obiect toate materiile enumerate anterior, ne exprimăm solidaritatea faţă de voinţa poporului ucrainean de a se integra în Uniunea Europeană, dezaprobăm folosirea oricăror violenţe faţă de manifestanţii din ţara vecină şi protestăm faţă de şantajul economic pe care Federaţia Rusă îl aplică atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova în încercarea de a bloca aspiraţiile europene ale locuitorilor celor două foste republici sovietice.
          Pe lângă sentimentul european de solidaritate cu toţi cetăţenii Ucrainei, nu putem uita că în această ţară trăiesc peste o jumătate de milion de români, majoritatea în teritorii ale României istorice, numeric a doua minoritate naţională din Ucraina, ale căror aspiraţii de integrare europeană au fost neechivoc exprimate în comunicatele Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" şi în declaraţiile deputatului poporului, dr. Ion Popescu. Aşa cum spun reprezentanţii românilor din Ucraina "în condiţiile geopolitice actuale doar integrarea europeană a statului ucrainean va asigura românilor din Ucraina stoparea procesului de asimilare lingvistică şi va ameliora şansele supravieţuirii noastre etno-culturale ca Neam". Orice reorientare a Ucrainei către Uniunea Eurasiatică ar conduce nu numai la trasarea unei noi cortine de fier în Europa, dar şi la izolarea unui segment foarte important al poporului român de congenerii săi din România şi Republica Moldova, fără şansa de a se regăsi în spaţiul de liberă circulaţie din cadrul aceleiaşi Uniuni Europene.
          Aşadar, Asociaţia noastră anunţă public că susţine şi reafirmă cererea adresată de Uniunea Interregională "Comunitatea Românească din Ucraina" "patriei noastre istorice România" de a se implica în mod activ în sprijinirea procesului de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
 
Alexandru Surcel Data: 18 decembrie 2013
  Preşedinte,
 
Noi,  Asociaţia ROMâNIA VIE, fondată de un grup de protestatari din Bucureşti, Piaţa Universităţii 2012/2013- zona Arhitectură, care are drept scop apărarea drepturilor omului, protejarea patrimoniului natural, cultural, istoric, arheologic şi paleontologic, promovarea cauzelor şi obiectivelor civice, culturale şi ecologice, refomarea societătii româneşti, propunerea de politici publice având ca obiect toate materiile enumerate anterior, dezaprobăm cu fermitate intenţiile cabinetului condus de domnul Victor Viorel Ponta de a desfiinţa Muzeul Ţăranului Român, una dintre cele mai valoroase instituţii de acest fel din România, prin comasarea cu Muzeul Satului şi mutarea tuturor exponatelor în spaţiul acestuia.
Reamintim că, pe lângă faptul că Muzeul Satului nu dispune de spaţii suficiente şi adecvate conservării unei părţi importante a exponatelor, Muzeul Ţăranului Român este în sine o capodoperă de artă, prin organizarea colecţiei într-o manieră subtilă şi coerentă de către regretatul său director, marele pictor Horia Bernea. Muzeul Ţăranului Român nu este o alăturare aleatorie sau pur ştiinţifică de artefacte, ci un adevărat eseu vizual despre sufletul ţăranului român. Clădirea care adăposteşte acest muzeu unic a fost construită în 1912 expres pentru a-l adăposti şi numai regimul totalitar şi antinaţional comunist a mai îndrăznit să o deturneze de la această destinaţie. Să înţelegem că guvernul domnului Ponta îşi asumă astfel ascendenţa din fostul regim de tristă amintire?
Ne opunem de asemenea intenţiei Guvernului de a trece învecinatul Muzeu de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, un alt reper de lungă tradiţie al Capitalei României, din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor în cea a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este una din cele mai vizitate instituţii de acest gen din Bucureşti şi nimic din funcţionarea acesteia nu justifică schimbarea de subordonare. De asemenea, nu putem uita că Ministerul Mediului a dovedit nu o dată rea credinţă şi incompetenţă eliberând avize şi acorduri de mediu pe criterii politice şi nu tehnice, aşadar nimic nu-l recomandă să preia în subordinea sa un muzeu atât de prestigios.
Dacă aceste noi acţiuni iresponsabile ale cabinetului care prin prestaţia sa din ultimul an se dovedeşte a fi cel mai aberant guvern care s-a perindat la conducerea României în ultimii douăzeci şi patru de ani nu vor înceta imediat, ne rezervăm dreptul să trecem la organizarea unor acţiuni de protest.

Alexandru Surcel                                                            Data: 18 decembrie 2013
      Preşedinte,
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii