Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultate peste aşteptări în Licitaţia România Regală din 22 octombrie. Un Ţuculescu excepţional, vedeta Licitaţiei de Toamnă din 25 octombrie

ro

23 Oct, 2013 14:47 841 Marime text
Licitaţia dedicată de Artmark monarhiei româneşti a adus marţi, 22 octombrie, vânzări totale de 100.000 de euro și o rată de adjudecare de 74%. Cea mai valoroasă piesă a Licitaţiei România Regală, Ordinul Carol I, instituit în 1906, grad de Colan, a fost adjudecată cu 20.000  de euro, iar cele mai disputate piese de colecţie au fost o acuarelă realizată de Regina Maria a României - având ca preţ de pornire 1.800 de euro, adjudecată după 20 de oferte, cu 8.000 de euro - şi un drapel tricolor cu stema Regatului și cifra Regelui Mihai I, preţ de pornire de 700 de euro, care a urcat, după 21 de oferte, la valoarea de 5.000 de euro.
 
București, 23 octombrie 2013
 
Steagul de luptă al lui Avram Iancu, un lot cu totul particular prin valoarea muzeală, a fost retras din licitaţia de aseară. Această decizie a casei Artmark a fost luată la rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituţie care doreşte să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obţină fondurile necesare participării la achiziţie. La decizie au contribuit și neclarități de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deținerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului, din dorința casei Artmark de a îngădui politizarea cursului discret al unui eveniment elegant de piață de artă și obiecte de colecție.
 
Sesiunea de licitaţii din luna octombrie continuă la Artmark cu cea mai importantă licitaţie a sezonului, Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti. Urmând a se desfăşura vineri, 25 octombrie, licitaţia aduce elitele recentului Top 100 realizat de Revista Capital, ediţia 2013.
În Licitaţia de Toamnă, cunoscătorilor le este adus în atenţie Ion Ţuculescu, cu o operă din cea mai apreciată perioadă de creaţie, sfârșitul anilor ‘50, ce racordează pictura românească la fenomenul internaţional: „Pietre preţioase”. Având o valoare estimată la 80.000 -150.000 de euro, opera provine din colecţia George Macovescu, fost Ministru de Externe (1972-1978) şi Preşedinte al Uniunii Scriitorilor (1978-1982). Provenineţa tabloului este cu atât mai relevantă pentru valoare lucrării cu cât, în urma expoziţiei din 1965, George Macovescu, alături de Geo Bogza şi George Ivașcu, era printre primii oameni de cultură care întelegeau valoarea lui Ţuculescu, cumpărându-i tablourile din ultima şi cea mai relevantă perioadă. Totodată, colecţionarul Macovescu, apropiat al familiei pictorului, a fost şi cel care a facilitat ca Ministerul de externe să achiziţioneze aproximativ 30 de opere ale artistului.
Licitaţia de Toamnă se desfăşoară vineri, 25 octombrie, ora 19, la Radisson Blu Hotel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii