Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:24 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance reînnoiesc parteneriatul pentru prevenirea și combaterea pirateriei software

ro

20 Sep, 2013 12:43 1995 Marime text
50.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizării de software nelicențiat

București, 20 septembrie 2013 – Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA | The Software Alliance (BSA) anunță reînnoirea protocolului de colaborare pentru prevenirea și combaterea pirateriei software. Pentru anul acesta, parteneriatul își propune să evidențieze în primul rând riscurile de securitate pe care și le asumă companiile prin utilizarea de software piratat. Campania „Știi ce informații oferi pe tavă cu un software ilegal?” urmărește să informeze în acest sens administratorii de companii și managerii IT din 50.000 de companii mici și mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcționale.

În ultimii ani, rata pirateriei în România a scăzut constant, asigurând beneficii pentru economia României. Parteneriatul dintre IGPR și BSA și-a propus să susțină această evoluție descendentă în utilizarea programelor pentru calculator nelicențiate corect. În decursul celor doi ani de colaborare, IGPR și BSA au desfășurat acțiuni de prevenire a pirateriei software în mediul de business, punând la dispoziția a peste 40.000 de companii informații referitoare la riscurile asociate utilizării programelor de calculator neautorizate, dar și la pașii pe care îi pot urma companiile în cazul în care nu se află în legalitate. În același timp, au continuat și activitățile de combatere a fenomenului pirateriei software; astfel, în primele 8 luni ale anului 2013, IGPR a desfășurat în total 587 de verificări, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unități PC și suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro.

Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel: „În ultimii ani, pirateria software în România a fost în scădere, iar un rol important îl joacă inițiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care și le asumă, dar și cu privire la metodele prin care ele pot verifica în ce măsură sunt expuse acestor riscuri și cum pot corecta eventualele probleme. De multe ori, reprezentanții companiilor cu care s-a discutat nu cunoșteau pe deplin problemele pe care le poate ridica utilizarea de software nelicențiat, dar ne propunem ca acțiunile de anul acesta să răspundă tocmai acestor nevoi.”

În ultimul timp, tot mai multe studii și situații întâlnite în mod concret arată că utilizarea de software piratat este asociată cu riscuri majore de securitate. Astfel, potrivit unui studiu publicat de IDC în martie 2013, „Lumea periculoasă a software-ului contrafăcut și piratat”, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafăcut instalat este deja sau va fi infectat cu malware până la sfarșitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicențiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoțite, de obicei, de malware (viruși, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare. Acest lucru poate afecta buna funcționare a PC-ului și a rețelei din care face parte, mergând până la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate și confidențialitate a datelor personale, de afaceri și financiare ale utilizatorului.  

Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informații, prin instalarea malware-ului care:

Capturează date personale de autentificare, precum nume utilizator și parolă, cu ocazia accesării serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situații de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate și date de autentificare la alte conturi de servicii;
Înregistrează fiecare acțiune desfașurată de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel că orice date confidențiale pot fi subtilizate cu ușurință, pentru a fi folosite în interesul celor care le accesează neautorizat; în plus, pot fi folosite și pentru discreditarea companiei respective, care își pierde astfel credibilitatea în fața clienților și a furnizorilor.


Printre situațiile care amplifică amenințările la adresa securității informatice a companiei se numără utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei rețele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar și alegerea unei soluții de licențiere neadecvate. În acest ultim caz, este posibil ca o companie să se afle în situații în care se continuă încălcarea legii, cum ar fi: utilizarea de software parțial nelicențiat, respectiv cazuri în care se dețin mai puține licențe decât numărul de programe instalate;
licențiere incorectă: versiunea, ediţia și/sau destinația licenţei achiziţionate nu corespund cu programul software instalat.

Ținând cont de aceste realități, începând cu luna septembrie 2013, cei doi parteneri pun la dispoziția companiilor mici și mijlocii aceste informații prin intermediul unei scrisori comune. Administratorii companiilor și managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de către BSA și Poliția Română, ca anexă la scrisoarea menționată, și de a beneficia de consilierea consultanților teleBSA, atât înainte, cât și după trimiterea formularului de inventariere, la telefon 021-529.71.95 și e-mail: prevenire@softwareculicenta.ro. Această linie telefonică de asistență și adresa de e-mail vor fi disponibile pe tot parcursul campaniei, adică până în iunie 2014, pentru toți cei care vor avea întrebări și cereri suplimentare de clarificare.

În afara comunicării directe, vor fi puse la dispoziție și soluții pentru managementul variatelor riscuri ce ar putea fi asociate utilizării de software pe site-ul comun al celor doi parteneri – www.softwareculicenta.ro. Astfel, pentru detectarea eventualelor probleme de licențiere a sistemelor informatice din dotare, companiile au la dispoziție și un chestionar online, pe care îl pot descărca de pe site-ul www.softwareculicenta.ro. Mai mult, începând cu luna septembrie a.c. pe site se va găsi și un ghid de management al riscului, care cuprinde informații despre riscurile de securitate asociate utilizării de software nelicențiat și avantajele utilizării de software legal.
Inițiativa beneficiază și de o campanie de media, incluzând un spot TV și un spot radio care vor aduce în atenția utilizatorilor riscurile de securitate și confidențialitate asociate cu utilizarea de software neautorizat.

Chestor-șef de poliţie Petre Tobă, Inspector General al Poliţiei Române: “Poliția Română, în ultimii ani, a obținut rezultate semnificative în combaterea infracțiunilor în domeniul dreptului de autor. Consider, însă, că informarea publicului cu privire la prejudiciile cauzate de pirateria software, atât cele legale, cât și cele privind riscurile de securitate, este extrem de importantă, mai ales într-un domeniu în care prejudiciul imediat pare abstract. Iar pentru o bună informare e nevoie de parteneriat cu sectorul privat, cu societatea civilă. Vă garantez că, în continuare, vor fi tratate cu foarte multă seriozitate și profesionalism toate cazurile instrumentate.”


***
Despre Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR)
Inspectoratul General al Poliţiei Române (www.politiaromana.ro), în baza prevederilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificată, întreprinde, prin structurile sale specializate, măsuri specifice pentru:
prevenirea şi combaterea criminalităţii economico-financiare;
constatarea infracţiunilor prevăzute la regimul dreptului de autor şi al drepturilor conexe şi efectuează cercetări în legătură cu acestea.


Despre BSA
BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial. Este o organizație a unor companii de clasă mondială care investesc anual miliarde de dolari pentru a crea soluţii software ce contribuie la dezvoltarea economică şi la îmbunătăţirea vieţii moderne. Prin cooperarea cu autorităţile publice la nivel internaţional, suportul acordat pentru asigurarea respectării proprietăţii intelectuale şi prin activităţile educaţionale, BSA extinde orizonturile lumii digitale şi construieşte încredere în noile tehnologii pe care le promovează.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii