Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandări preventive pentru perioada sărbătorilor de iarnă

ro

30 Dec, 2013 11:54 1024 Marime text
         R  O  M    N  I  A                                                                  
                 MINISTERUL AFACERILOR INTERNE                                  
                                                                                                                                                             
NESECRET
         F.N./C.Ș./30.12.2013
 Constanţa
 
     INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE                                              
INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI CONSTANŢA
 
 
Recomandări preventive pentru perioada sărbătorilor de iarnă  
 
 
Perioada sărbătorilor poate fi un moment prielnic ca persoanele rău intenţionate să încerce să obţină uşor venituri sau diverse foloase ilicite. Din aceste considerente, poliţiştii constănțeni vă recomandă să adoptați câteva măsuri simple, menite a vă proteja de unele evenimente neplăcute.

 
PREVENIREA FURTURILOR DIN AUTOVEHICULE
          Aglomeraţia din parcări facilitează apariţia cazurilor de furturi de sau din autoturisme. Motiv pentru care măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia fiecare posesor al unui autoturism în momentul parcării autovehiculului constituie elementul principal în descurajarea potenţialilor infractori.
 Sub nici o formă nu trebuie lăsate în autoturism obiecte de valoare: bani, portofele, genţi, radio-casetofoane, GPS-uri, telefoane sau acte personale. Pentru hoţi, acestea reprezintă o provocare. Fenomenul infracţional de furt din autovehicule este generat de o serie de cauze cum ar fi: lăsarea în autoturism a bunurilor de valoare: genţi, telefoane, GPS-uri etc; neglijenţa proprietarilor în a-şi asigura autoturismele cu sisteme de securitate eficiente; neîncuierea portierelor la părăsirea autoturismului; parcarea acestora în zone neiluminate sau izolate.
PREVENIREA TÂLHĂRIILOR
          La intrarea într-un imobil, fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre acele locuri; Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgenţă; alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul, apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie sau la telefonul 112; Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate; Pe cât posibil, nu circulaţi prin locuri slab iluminate şi la ore târzii, alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi, evitaţi parcurile, străzile pustii, terenurile virane şi nu acceptaţi cunoştinţe întâmplătoare.
 
PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE :
          Practica demonstrează că reuşita în activitatea infracţională se bazează şi pe ajutorul acordat de victime atunci când se lasă ferestre deschise, când uşile nu sunt asigurate cu încuietori sigure, se lasă cheia sub preş sau bilete în uşă de genul „sunt plecat în concediu; lipsesc câteva ore…”etc. De aceea, vă facem următoarele recomandări: instalaţi-vă sisteme de alarmă în caz de efracţie şi montaţi-le pe ferestrele şi uşile imobilului dvs; Uşa de acces trebuie ţinută permanent închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte. Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi. Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute indiferent de motivele invocate.  Dacă la uşa dvs. se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse,  evitaţi-le ! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

 
PREVENIREA FURTURILOR DIN SOCIETĂŢI COMERCIALE
          Infractorii vor miza pe neatenţia vânzărilor şi pe faptul că în magazine este depozitată o cantitate mai mare de mărfuri sau valori. De aceea poliţia vă recomandă:
- Dotaţi-vă magazinul cu un sistem viabil de alarmă;
- O casă de bani de calitate, amplasată într-un loc secret, vă protejează valorile sau banii lichizi depozitaţi;
- Sistemele de supraveghere video vor descuraja eventualii infractori;
- Angajaţi-vă un paznic sau apelaţi la serviciile unei societăţi serioase de pază şi intervenţie rapidă.
 
PREVENIREA FURTURILOR DIN BUZUNARE ŞI GENŢI
- „Goana după cadouri” şi aglomeraţia, specifice sărbătorilor de iarnă, sporesc riscul de a cădea victime hoţilor care sustrag bunuri din buzunare. Aşa că:
- Sporiţi atenţia în timp ce vă aflaţi la cumpărături;
- Păstraţi banii şi telefonul în compartimentele interioare ale hainei, niciodată în buzunarele de la spatele pantalonilor;
- Nu lăsaţi portofelul deasupra cumpărăturilor;
- Dacă atunci când vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun vă simţiţi înconjuraţi sau înghesuiţi de diverşi indivizi, schimbaţi-vă imediat locul;
- Ţineţi-vă geanta lipită de corp, în partea din faţă, cu sistemul de închidere orientat către dumneavoastră şi protejaţi-o cu una din mâini.
 
Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor ori pentru alte situaţii în care legea o impune, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.
 
 
 
                          COMPARTIMENT INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii