Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:49 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru ce au protestat oierii. Forma finală a Legii vânătorii. Câți câini trebuie să aibă o turmă. Text integral

ro

12 Dec, 2016 08:48 4386 Marime text

Vă mai amintiți de protestul oierilor de anul trecut, cam de pe vremea asta?
 
Cel cu câinii ciobănești care atacau vânatul?
 
Atunci oierii au obţinut o promisiune - modificarea legilor păşunatului şi vânătorii.
 
Ei bine iată că a venit vremea și actul normativ a fost modificat și este în vigoare de ieri. 

Legea nr. 242/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2015 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) şi k) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 a fost publicată în Monitorul oficial al României numărul 988/8.XII.2016.
 
Iată despre ce este vorba:
 
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
 

Articol unic.
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60 din 16 decembrie 2015 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) şi k) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 din 22 decembrie 2015, cu următoarele modificări şi completări:
 
1. Titlul ordonanţei de urgenţă se modifică şi va avea următorul cuprins:
 
"ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006"
 
2. Articolul unic se modifică şi va avea următorul cuprins:

 
"Articol unic.
Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
 
1. La articolul 13, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu următorul cuprins:
 
 «(5) Constatarea pagubelor prevăzute la alin. (1)-(4) şi emiterea deciziei comisiei de constatare se realizează în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba.
 
(6) Plăţile către beneficiarii despăgubirilor se fac în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de constatare.»
 
2. La articolul 23 alineatul (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
 
«k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor cu un număr de maximum 300 de animale de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 6 în zona de munte, de 4 în zona de deal şi de 3 în zona de câmpie.
Pentru fiecare până la 100 de animale în plus numărul de câini se poate suplimenta cu câte un exemplar indiferent de zona altitudinală, dar nu mai mult de 10 câini în zona de munte, 7 câini în zona de deal şi 5 câini în zona de câmpie; turmele şi cirezile de animale mai pot fi însoţite de maximum 2 câini întorcători care au un semn distinctiv sub formă de crotaliu în ureche; paza stânelor se poate asigura cu un număr nelimitat de câini care vor fi ţinuţi în ţarc;».
 
3. La articolul 39, litera ad) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 
«ad) utilizarea, pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcţionează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe timp de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumină reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroşu şi a dispozitivelor cu termoviziune;».
 
4. La articolul 39 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
 
 «(2) Nu constituie acţiune de împiedicare a practicării vânătorii competiţiile sportive avizate de federaţiile sportive naţionale de resort şi de proprietarii terenurilor, dacă gestionarul fondului cinegetic îşi dă acceptul cu minimum 30 de zile înainte de data organizării acestor competiţii.»
 
5. La articolul 42 alineatul (1), litera m) se modifică şi va avea următorul cuprins:
 
«m) vânătoarea la lumina farurilor sau a dispozitivelor de iluminare, prin utilizarea lor în timpul deplasării, precum şi prin fixarea vânatului în vederea tragerii prin metoda la pândă şi vânătoarea prin folosirea dispozitivelor prevăzute la art. 39 alin. (1) lit. ad);».
 
6. La articolul 48 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
 
«c1) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 13 alin. (5) şi (6), cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei, cu excepţia pagubelor produse de speciile prevăzute în anexa nr. 2;».
 
7. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
 
«Art. 49.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 48 se fac de către personalul salariat cu atribuţii în domeniul cinegetic din cadrul administratorului fondului cinegetic naţional şi al gestionarilor fondurilor cinegetice, de personalul structurilor de administrare a ariilor naturale protejate, de ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă, de ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, de ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, precum şi de alte persoane specializate în domeniul cinegetic împuternicite în acest scop de către conducătorul autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare.»"
 
Bucureşti, 29 noiembrie 2016.
Nr. 242.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii