Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:59 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unele zone vor avea parte de ploi Canicula nu pleacă cu una cu două din Dobrogea

ro

27 Jul, 2015 14:29 1560 Marime text
 
Administraţia Naţională de Meterorologie  (ANM) a făcut publică, astăzi, prognoza pentru intervalul 27 iulie – 9 august. Ei bine, potrivit acestei prognoze, vom avea parte de caniculă în continuare, însă episoadele cu precipitații pe arii extinse vor fi semnalate în intervalul 28 - 30 iulie, respectiv în zilele de 4 și 5 august.
 
În cea mai mare parte a intervalului, în Dobrogea, Până spre sfârșitul lunii iulie vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, mai ales în vestul regiunii, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 32 și 34 de grade. Pe 1 august va avea loc o ușoară scădere a regimului termic, iar media maximelor diurne va fi de aproximativ 30 de grade, apoi va crește din nou, iar în intervalul 3 - 9 august va fi de 31-32 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar la începutul intervalului media minimelor nocturne nu va scădea sub 22 de grade. Probabilitatea pentru averse va fi extrem de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.
 
În Banat, până la sfârșitul lunii iulie, vremea va fi călduroasă, caniculară în jurul datei de 29, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul valorii de 32 de grade. În prima decadă a lunii august valul de căldură se va intensifica și va fi caniculă în aproape fiecare zi. Cel mai cald ar putea fi în primele zile ale lunii, când media temperaturilor maxime va fi de 35-37 de grade. În cursul nopților mediile termice vor fi în jur de 17 grade în primele 6 zile, apoi vor crește cu două-trei grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată la începutul intervalului, în jurul datei de 30 iulie și, din nou, în intervalul 4-6 august.
 
În Crișana, în cele două săptămâni de prognoză temperaturile vor fi, în general, peste mediile climatologice specifice acestei perioade. În primele zile vremea se va încălzi, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la valori de aproximativ 29 de grade, până la 34-35 de grade în data de 29 iulie. În următoarele două zile se va resimți o ușoară răcorire a vremii, dar apoi un nou val de căldură se va resimți, începând cu data de 1 august. Prin urmare, vremea va deveni călduroasă, iar în unele zile chiar caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de 34-35 de grade. Media temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de 16 grade până în data de 1 august, apoi va crește până la 18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima zi, în data de 30 iulie și, din nou, în perioada 4-5 august. În rest, doar cu totul izolat se pot semnala ploi de scurtă durată.
 
În Transilvania, vremea va fi, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, izolat caniculară după-amiaza, în special în partea de sud-vest a regiunii și mai ales în jurul datei de 29 iulie și în intervalul 2 — 4 august, când media valorilor termice diurne va fi de 32-34 de grade. Media temperaturilor minime se va situa între 13 și 16 grade, cu cele mai ridicate valori între 3 și 6 august. Vor fi averse pe arii extinse în zilele de 27, 30 și 31 iulie, precum și în jurul datei de 4 august, când aceste pot fi mai însemnate cantitativ.
 
Potrivit ANM, în Maramureș, mediile temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 28 și 30 de grade în ultimele zile ale lunii iulie și se vor situa în jurul valorii de 32 de grade în prima decadă a lunii august, când vremea va fi în general călduroasă, posibil, în unele zile, izolat chiar caniculară. Temperaturile minime vor fi în scădere până în dimineața zilei de 1 august, când se vor situa, în medie, în jurul valorii de 13 grade, apoi regimul termic nocturn va marca o creștere, astfel încât, pe 3 august, media minimelor va fi de 17 grade. După această dată, valorile termice nocturne nu vor mai avea variații semnificative. Manifestările de instabilitate atmosferică vor fi mai frecvente în prima zi a intervalului, în jurul datei de 30 iulie și în perioada 4-6 august.
 
În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi mai mari decât normele climatologice specifice perioadei și se vor situa, în medie, între 28 de grade în ultima zi a lunii iulie și 33-34 de grade în 29 iulie și din nou între 2 și 4 august. Pe arii restrânse, cel mai probabil în sudul regiunii, vor mai fi și zile caniculare. În ceea ce privește temperaturile nocturne, media acestora se va situa, în general, peste 16 grade în ambele săptămâni ale intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariție a manifestărilor de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în zilele de 27, 30, 31 iulie și, din nou, în jurul datei de 4 august. În restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată.
 
În Muntenia, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, iar până pe 30 iulie va fi caniculară mai ales în zona de de câmpie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge aproximativ 36 de grade. În jurul date de 1 august regimul termic va marca o ușoară scădere și se va caracteriza prin valori medii de 32-33 de grade, pentru ca apoi să crească din nou, spre 36 de grade pe data de 3 august. Ulterior, până la sfârșitul perioadei de prognoză, temperaturile diurne nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa în jurul valorii medii de 34 de grade. Mediile temperaturilor minime va fi de 19-20 de grade în ultimele nopți ale lunii iulie, iar în a doua săptămână de prognoză vor marca o ușoară scădere, spre 18 grade la sfârșitul intervalului. Ploi de scurtă durată se vor semnala local în jurul date de 31 iulie, în timp ce în restul intervalului averse în general slabe cantitativ vor fi posibile izolat, cel mai probabil în jurul datei de 4 iulie.

 
În ceea ce privește Oltenia, Vremea va fi caniculară până la sfârșitul lunii iulie, cu temperaturi medii diurne de 34-36 de grade. În jurul datei de 1 august temperaturile vor scădea ușor, spre o valoare medie de aproximativ 33 de grade, pentru ca apoi să crească din nou, spre 36 de grade, în medie, pe 3 și 4 august, când va fi din nou caniculă pe arii extinse. Ulterior, până la sfârșitul perioadei de prognoză, mediile temperaturilor maxime vor fi de 33...34 grade, fără variații semnificative. Nopțile vor fi caracterizate de temperaturi minime ce se vor situa, în medie, între 18 și 20 de grade. Vor fi averse la nivel local în zilele de 27, 30, 31 iulie, din nou în jurul datei de 4 august, iar în restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată, slabe cantitativ.
 
La munte, Vremea se va menține caldă în cea mai mare parte a intervalului de referință, fiind estimate valori maxime, în medie, între 21 și 23 de grade în prima săptămână de prognoză. În a doua săptămână regimul termic diurn se va menține constant și se va caracteriza prin temperaturi ce se vor situa, în medie, în jurul valorii de 24 de grade. În cursul nopților, temperatura aerului va avea valori medii cuprinse între 11 și 13 grade până la sfârșitul lunii iulie, iar în prima decadă din august vor fi minime nocturne de aproximativ 14 grade, în medie. Se vor semnala averse pe arii mai extinse pe 26, 27, 30 și 31 iulie, iar în a doua săptămână de prognoză în fiecare zi sunt posibile ploi de scurtă durată, dar numai pe arii restrânse și în general slabe cantitativ.
 
Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.




sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii