Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ger de crapă pietrele. Temperatura a ajuns la minus 9,2 grade Celsius în Harghita

ro

05 Nov, 2016 14:43 2223 Marime text
Cea mai scăzută temperatură din ţară în zonele locuite, în acest sezon, de minus 9,2 grade Celsius, s-a înregistrat, în această dimineaţă, la Miercurea Ciuc, ziua de 5 noiembrie debutând cu temperaturi sub limita îngheţului şi brumă în întreaga zonă joasă a Transilvaniei.
 
Meteorologii spun că, în jurul orei 8.00, mercurul a coborât în termometrele de la staţia meteo Miercurea Ciuc până la minus 9,2 grade Celsius.
 
Dimineaţa de sâmbătă a fost marcată de minime apropiate de limita gerului în mai multe localităţi din judeţul Harghita, unde valorile termice au fost exclusiv negative, mercurul din termometre coborând până la minus 9 grade Celsius în municipiul Topliţa, minus 8 grade Celsius la Joseni şi minus 6,4 grade Celsius pe Vârful Bucin, cea mai ridicată temperatură din judeţ, de minus 4,3 grade Celsius, fiind măsurată la Odorheiu Secuiesc.
 
Meteorologul Ilie Mojic de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii al Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat corespondentului News.ro că ziua de 5 noiembrie a debutat cu temperaturi sub limita îngheţului în întreaga zonă joasă a Transilvaniei.
 
Astfel, cel mai frig în judeţul Covasna, minus 7 grade Celsius, a fost, sâmbătă, la Întorsura Buzăului, iar cel mai cald, minus 4,9 grade Celsius, la Târgu Secuiesc, în timp ce în judeţul Braşov minimele dimineţii s-au situat între 6,8 grade Celsius în municipiul Braşov şi minus 5,4 grade Celsius, la Făgăraş.
 
În judeţul Alba, temperaturile minime ale dimineţii de sâmbătă au fost cuprinse între minus 6,7 grade Celsius la Câmpeni şi minus 4,2 grade Celsius la Alba Iulia, în judeţul Sibiu au fost minus 5,4 grade Celsius la Sibiu, iar cea mai ridicată valoare termică minimă a fost de minus 0,3 grade Celsius la Boiţa, iar în judeţul Mureş cea mai scăzută temperatură, de minus 5,3 grade Celsius, s-a înregistrat la Târgu Mureş şi cea mai ridicată, de minus 2,1 grade, la Târnăveni-Bobohalma.
 
În zona montană înaltă, în nordul Carpaţilor Orientali, temperaturile au coborât, în noaptea de vineri spre sâmbătă, până la minus 11 grade Celsius în Călimani, pe Vârful Reţitiş, unde zăpada măsoară 7 centimetri, au fost minus 10 grade Celsius pe Cehlău-Toaca şi zăpadă de 13 centimetri, minus 8,1 grad Celsius şi zăpadă de 12 centimetri pe Vârful Lăcăuţi, în Covasna, minus 6,6 grade Celsius la Bâlea Lac şi cel mai consistent strat de zăpadă, de 15 centimetri, în judeţul Sibiu, în timp ce la Predeal au fost minus 5,5 grade Celsius.
 
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperatura de minus 9,2 grade Celsius, măsurată la Miercurea Ciuc, a fost cea mai scăzută din ţară înregistrată în zonele locuite în acest sezon.

 
Minima absolută a lunii noiembrie, în judeţul Harghita, a fost de minus 27,5 grade Celsius şi s-a înregistrat în anul 1993 la Miercurea Ciuc.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii