Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:32 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite

ro

13 Dec, 2015 19:06 916 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, la 14 decembrie 2015, a 60 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite. Astfel, în urmă cu șase decenii, la 14 decembrie 1955, a fost adoptată Rezoluţia 995 a Adunării Generale a ONU prin care România, alături de alte 15 state, a fost admisă ca membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.  România a fost, în tot acest timp, un membru activ al Organizaţiei, cu iniţiative şi propuneri constructive de acţiune în cele trei domenii majore de activitate: pacea şi securitatea internaţională, dezvoltarea şi drepturile omului.

Cu acest prilej aniversar, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a transmis următorul mesaj:
Diplomaţia multilaterală a fost şi va rămâne o prioritate a politicii externe a României. Sistemul ONU va continua să reprezinte spațiul în care România îşi promovează interesele naţionale, aducându-și, în același timp, contribuția în domeniile păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltării, drepturilor omului şi în cel umanitar, la nivel mondial.
În acest moment aniversar, adresez mulţumiri şi felicitări diplomaţilor care au lucrat cu dăruire şi profesionalism în minister şi în misiunile permanente ale României din centrele diplomaţiei ONU. Datorită lor, România a putut să se afirme ca un membru activ al Organizaţiei şi să aibă contribuţii semnificative la progresul acesteia. Exprim aceeaşi gratitudine şi pentru cei peste 200 de diplomaţi şi experţi români care au avut o contribuţie importantă la activităţile sistemului ONU în calitate de funcţionari internaţionali.

Diplomația română va continua să fie la fel de activă și pe viitor, pentru atingerea obiectivelor prioritare pentru România, în acest cadru multilateral, cu accent pe contribuţii de substanţă la dezbaterile legate de promovarea păcii, dezvoltarea socială, aplicarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, organizarea primei ediţii a Forumului democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept și onorarea angajamentelor în ceea ce priveşte contribuţiile la operaţiunile ONU de menţinere a păcii”, a declarat ministrul Lazăr Comănescu.

Informaţii suplimentare:

În decursul celor 60 de ani de când România este membru al ONU, țara noastră a fost aleasă de mai multe ori ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate şi ca membru al Consiliului Economic şi Social şi, respectiv, Consiliului Drepturilor Omului, organisme principale ale sistemului ONU.
România fost primul stat al grupului est-european care a deţinut, în anul 1967, prin ministrul de externe de la acea vreme, Corneliu Mănescu, înalta funcţie de preşedinte al Adunării Generale a ONU.
Totodată, Bucureştiul a fost prima capitală a unui stat al grupului est-european care a găzduit, începând cu anul 1970, o prezenţă a ONU, prin Centrul ONU de Informare şi, ulterior, prin Biroul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

După anul 1990, domeniile în care România a avut contribuţii s-au diversificat: participare la operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, valorificarea sprijinului ONU pentru procesul de tranziţie democratică, iniţiative în domeniile drepturilor omului, statului de drept, proceselor democratice, iniţierea de proiecte finanţate din asistenţa oficială pentru dezvoltare, contribuţii de natură conceptuală privind cooperarea dintre ONU şi organizaţiile regionale în domeniul păcii şi securităţii internaţionale.
Participarea României la sistemul ONU a intrat într-o nouă etapă după aderarea la Uniunea Europeană, organizaţia oferind cadrul de promovare a unor poziţii comune în domenii de interes.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii