Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat Bogdan Aurescu cu subsecretarul de stat polon pentru Vecinătatea Estică şi asistenţă pentru dezvoltare

ro

03 Apr, 2013 18:55 497 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 aprilie 2013, la Bucureşti, consultări cu Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, subsecretar de stat pentru Vecinătatea Estică şi asistenţă pentru dezvoltare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.
Runda prezentă a consultărilor s-a desfăşurat în aplicarea Planului de Acţiune de punere în practică a Parteneriatului Strategic româno-polonez, semnat la Bucureşti, la 26 octombrie 2010, cu ocazia vizitei oficiale a Preşedintelui polon în România.
În cadrul discuţiilor, au fost abordate evoluţiile din ţările Vecinătăţii Estice a Uniunii Europene, Parteneriatul Estic, Sinergia Mării Negre, asistenţa oficială pentru dezvoltare şi instrumentele financiare externe ale UE destinate acestei regiuni.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru obţinerea de rezultate relevante în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic ce va fi organizat la Vilnius, la 29-30 noiembrie 2013, atât în ce priveşte crearea condiţiilor pentru finalizarea acordurilor de asociere cu R. Moldova, Ucraina, Georgia şi Armenia, cât şi în conturarea unei viziuni ambiţioase privind viitorul ţărilor partenere din cadrul Parteneriatului Estic. În context, a exprimat susţinerea României pentru imprimarea de noi energii Sinergiei Mării Negre, evidenţiind caracterul complementar al acesteia cu dimensiunea multilaterală a Parteneriatului Estic. Cei doi oficiali au convenit să examineze posibilitatea unor proiecte comune ale celor două state în cadrul Parteneriatului Estic şi Sinergiei Mării Negre.
O atenţie aparte a fost acordată în cadrul consultărilor performanţelor Republicii Moldova, care a fost evaluată de oficialul român ca „povestea de succes” a Parteneriatului Estic. Bogdan Aurescu a prezentat acţiunile de susţinere de către România a parcursului european al Republicii Moldova şi a exprimat speranţa că actuala criză politică se va finaliza cât mai curând, pentru a asigura continuarea eforturilor de reformă proeuropeană ale Chişinăului, poziţie împărtăşită de subsecretarul de stat polonez. 
De asemenea, oficialul român a salutat buna cooperare dintre România şi Polonia la nivelul Uniunii Europene pentru promovarea procesului de asociere politică şi integrare europeană a ţărilor partenere ale UE, precum şi pentru promovarea unor iniţiative orizontale în domeniul asistenţei oficiale pentru dezvoltare.

Elemente suplimentare
România şi Republica Polonă sunt parteneri strategici, urmarea semnării de Preşedinţii României şi Republicii Polone a Declaraţiei comune privind parteneriatul strategic, la 7 octombrie 2009. Această Declaraţie a fost completată de Planul de Acţiune, care cuprinde măsuri şi proiecte concrete de cooperare, semnat la 26 octombrie 2010. În 2013, se aniversează douăzeci de ani de la semnarea „Tratatului cu privire la relaţiile prieteneşti şi la cooperarea dintre România şi Republica Polonă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii