Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:35 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentul aniversar consacrat împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale între România şi Republica Albania

ro

16 Dec, 2013 19:17 726 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe a găzduit astăzi, 16 decembrie 2013, evenimentul dedicat aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice bilaterale dintre România şi Republica Albania.
La eveniment au participat secretarul de stat Radu Podgorean, ambasadorii Republicii Albania la Bucureşti, Sami Shiba, respectiv al României la Tirana, Viorel Stănilă, reputaţi specialişti ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, cât şi unii din cei mai importanţi promotori ai relaţiilor culturale bilaterale, cum ar fi scriitorul Marius Dobrescu, Fahri Balliu, redactorul şef al Editurii „55” din Republica Albania, şi criticul literar Luan Topciu, ministru consilier la ambasada Albaniei la Bucureşti. Minoritatea albaneză din România a fost reprezentată de deputatul Oana Manolescu, preşedintele Asociaţiei „Liga Albanezilor din România”.
Secretarul de stat Radu Podgorean a accentuat importanţa acestui eveniment conferită atât de celebrarea aniversării deosebit de importante a 100 de ani de relaţii între România şi Republica Albania, cât şi de cadrul creat, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, pentru a rememora cele mai importante momente din raporturile bilaterale, inclusiv prin expoziţia de documente expuse în aula Sălii Gafencu.
Totodată, Radu Podgorean a reliefat faptul că celebrarea centenarului relaţiilor bilaterale româno-albaneze a conferit cadrul oportun pentru o nouă abordare în eforturile de consolidare a relaţiilor bilaterale, menţionând seria de întâlniri în cadrul dialogului politic bilateral din ultima perioadă, făcând referire la: vizita la Tirana a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (11 - 12 noiembrie 2013), recenta întâlnire la Bucureşti, la 26 noiembrie 2013, a celor doi premieri, în marja Summit-ului China-Europa Centrală şi de Est, vizita comună în Albania, la 7 octombrie 2013, a ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean,  în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al SEECP (alături de omologul său lituanian, în calitate de PRES UE), precum şi recenta întâlnire a celor doi miniştri de externe în marja ministerialei NATO, la 3 decembrie 2013. În cadrul discursului, demnitarul român a menţionat  inaugurarea, la 7 decembrie 2013, a noului Consulat Onorific al României la Korcea.
În încheiere, demnitarul român a exprimat dorinţa ca relaţiile româno-albaneze să se dezvolte pe măsura potenţialului patrimoniului comun cultural, lingvistic, social şi politico-diplomatic atât de bogat.
În cadrul evenimentului a  fost prezentată contribuţia editorială a lui Fahri Balliu, redactor şef al Editurii ”55”, gazetar şi fost diplomat, la cunoaşterea în Albania a unor opere fundamentale din literatura, istoriografia şi filologia românească. Astfel, dată fiind contribuţia sa deosebită la dezvoltarea relaţiilor culturale între România şi Albania, i s-a decernat o diplomă de excelenţă din partea Ministerului Afacerilor Externe al României. De asemenea, deputatul Oana Manolescu, i-a oferit o diplomă redactorului şef Fahri Balliu din partea Asociaţiei Liga Albanezilor din România, subliniind faptul că relaţiile diplomatice dintre cele două ţări şi centenarul din acest an, sunt încununarea oficială a legăturilor de peste 2000 de ani ale celor două popoare. La rândul său, Fahri Balliu a reliefat faptul că relaţiile dintre România şi Albania sunt unele de suflet, prietenia româno-albaneză trecând dincolo de relaţiile uzuale diplomatice.
Ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti, Sami Shiba, a prezentat salutul poporului albanez pentru întreaga Românie, mulţumind Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea acestei manifestări.
În cadrul evenimentului aniversar, au mai luat cuvântul: academicianul Grigore Brâncuş, fostul ambasador al României în Albania, Gheorghe Micu, redactorul şef al revistei “Prietenul albanezului” , Marius Dobrescu.
 
Informaţii suplimentare:
Menţionăm că, la 15 decembrie 1913, M. N. Burghele a fost numit ministru plenipotenţiar şi trimis extraordinar al Regatului României pe lângă guvernul albanez din Durres.
Ambasada României la Tirana a organizat, cu prilejul centenarului relaţiilor bilaterale româno-albaneze, următoarele evenimente: un simpozion ştiinţific „Relaţii culturale şi istorice româno-albaneze” (Korcea, 26-27 martie 2013), un Concert de muzică clasică albaneză şi românească oferit de muzicienii din Albania absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (Teatrul Naţional din Tirana, 18 octombrie 2013), vernisajul expoziţiei ”Cartea Albaneză în România: 1844 – 1913”, (Biblioteca Naţională a Albaniei, 9 decembrie 2013).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii